Merhaba, bu yazımda mobbingin ne olduğuna ve bununla nasıl başa çıkabileceğinize değineceğim.
Mobbing hayatın her alanında karşımıza çıkan bir durumdur. İş hayatı da bunlardan biridir. Kişiye duygusal, fiziksel, psikolojik olarak zarar vermek; üzmek, rahatsız hissettirmek, çeşitli yöntemlerle şiddet göstermek, yıldırmak mobbing kapsamına girmektedir. Genellikle kasti bir şekilde yıldırmak için yapılmaktadır. Mobbing, çalışanlar için iş hayatını çekilmez bir hale getirmekte ve iş performansını düşürmektedir. Genellikle özel sektörde kendini gösteren bir durumdur. Çoğu zaman mobbing uygulayan kişi, hiyerarşik olarak mobbing uygulanan kişinin üst konumundadır. Bu yüzden çalışanlar genelde işini kaybetmemek için bu mobbinge sessiz kalır ve bu durum daha da artarak devam eder.
İşverenler Neden Mobbing Uygular?
İş performansınızı yetersiz buluyor olabilir.
Sizleri potansiyel bir rakip olarak görüyor olabilir.
İstifa etmeniz için sizleri yıldırmaya çalışıyor olabilir.
Kişisel sorunlarını size ve işe yansıtıyor olabilir.
Nedenleri çoğaltabiliriz ama hiçbir neden mobbingi meşrulaştırılamaz.
Peki Mobbing ile Nasıl Başa Çıkarız?
Mobbinge odaklanmayın ve dikkatli olun. İşinizi iyi bir şekilde yapın. Sorunu hayatınızın merkezine koymanız ve sürekli üzerine düşünmeniz sizleri yoracaktır. İş hayatınızdaki kişileri, iş yerinde bırakın. Kişisel hayatınızda bunu düşünüp hayatınızın bir parçası haline getirmemelisiniz. Bu yalnızca sizleri depresifleştirir yahut agresifleştirir.
Bir diğer yapmanız gereken ise mobbing uygulayan kişiyle, konuyla ilişkin iletişim kurmanızdır. O kişiyle birebir bir şekilde bu durumu konuşun. Uyguladığı davranışın yahut söylemin hatalı olduğunu ve rahatsız olduğunuzu kesin bir dille belirtin. Sessiz kalmanız sadece bu durumun artarak devam etmesine sebep olur.
Bu durum devam ediyorsa üst makama durumu bildirin. Bu kişi insan kaynakları yahut iki tarafın da hiyerarşik olarak üstünde olan müdür vb. biri olabilir. Hem sözlü hem de yazılı itiraz faydalı olacaktır.
Mobbing İş Kanunda suç olarak kabul edilmektedir. Dava açabilir ve hukuksal bir sürece girebilirsiniz. Tazminat talep edebilirsiniz ve manevi tazminat alabilirsiniz.
Ayrıca bu süreçler sizi psikolojik olarak yordu ise kesinlikle psikoloğa gitmenizi tavsiye ederim. İleride çalışma hayatına karşı önyargınız oluşabilir hatta kişisel gelişiminize zarar verebilir. Psikolojik olarak sizi yıpratabilir. Mutlu olmadığınız bir yerde çalışmak uzun vadede sizlere çokça zarar verecektir. Bu yüzden mobbing gibi zorbalayıcı durumlara karşı mücadele etmelisiniz fakat unutmayınız ki ne kadar mücadele etseniz de bu durum değişmeyebilir. Bu kesinlikle sizden kaynaklı değildir. Burada hukuki süreç başlatarak daha sağlıklı bir iş arayışınıza girmeniz sizin için daha sağlıklı olacaktır.
Umuyorum ki mobbingsiz, sağlıklı iletişimlerin olduğu bir çalışma ortamında çalışırsınız. Mutlu bir çalışma ortamında her zaman bulunursunuz. Keyifli forumlar.
YAZAR:
Duygu Yeldan
Karadeniz Teknik Üniversitesi Kamu Yönetimi 4. Sınıf