Mobbing ve Psikolojik Taciz: Önleme ve Başa Çıkma
Özellikle son 10 yılda sıklıkla gündemi meşgul eden konulardan biri mobbing ve psikolojik taciz konularıdır. Okul hayatı, iş hayatı ve sosyal hayattaki popülasyonun ve harcanan mesainin giderek artması, bu konuda oldukça yoğun yaşanabilen acımasız bir rekabeti de beraberinde getirmektedir.
Teknolojinin son yıllar içerisinde nüfuz ettiği alanın giderek artmasından kaynaklı mobbing ve psikolojik tacizin dijital bir boyutu olduğunu söylemek de mümkün. Kişinin sorumluluğunun bulunduğu bir alanda, ilerleyişinin önünü kesmek ve başarılarının önüne ket vurmak amacıyla hedef kişinin, muhitinde yer alan diğer kişilerce belli tuzaklara düşürülme ve engellenme çabalarının bütünü olarak tanımlanabilecek mobbing ayrıca hayatın içinden olması ve en sık rastlanan güncel konulardan olması sebebiyle pek çok kitaba ve filme konu olmaktadır. Bizzat maruz kalınmasa bile hayatın birçok alanında mobbing kurbanları görmek mümkündür. Okullarda ders başarısı yüksek öğrencilere; sosyal çevrelerde aşk hayatı, dostluk ilişkileri vb. durumlarda; iş hayatında statü rekabetlerinde amiyane tabirle birbirinin ayağını kaydırmak suretiyle hedef kişilere karşı yapılan karalama çalışmaları mobbingin çeşitli alanlardaki varlığını göstermektedir.
Psikolojik taciz, bir kimsenin düşüncelerini manipüle etmek amacıyla sözlü olarak, davranışlar yoluyla yahut benzeri başka yollarla olumsuz duygu-duruma sebep olmaktadır. Mobbingde de kişide olumsuz ruh hali oluşturma, aciz hissettirme, yapılan karalama çalışmaları hakkında bunu hak ettiğini düşünmesine sebep olma, motivasyon kaybı yaşatma, kendini zayıf hissettirme, dışlanmışlık hissi gibi manipülasyonlarla pek çok duygu ve düşünceye zarar verme söz konusudur. Bu gibi durumlara maruz kalmamak ve fark edilmesi en zor taciz türü olan psikolojik tacizin önlenmesi için yapılması gereken çalışmalar kapsamlı ve yinelemeyi engelleyici olmalıdır. Okullarda sınıf öğretmenleri ve rehber öğretmenler başta olmak üzere öğrencilerle devamlı olarak ilgilenecek, gerektiğinde aileleri yönlendirecek, psikolojik taciz veya mobbingi uygulayan çocuklarla ayrıca ilgilenecek ve onların da yardım alması için gereken desteği onlardan esirgemeyecek eğitimcilerin olması şart. Bunun için eğitimcilere verilecek eğitimde de oldukça hassas davranılması gerekmekte. Henüz üniversite çağlarında, gençlere bir eğitimcide olması gereken terminolojik bilgiler kadar ahlaki değerlere karşı hassasiyet ve bir nesil yetiştirecek olmanın şuuru aşılanmalıdır. Bu küçük gibi görünen adımın, pek çok hayatı değiştirebilme gücü olduğu unutulmamalıdır. Yanı sıra ele aldığımız bir diğer alan olan iş hayatında manipülasyona yer verilmemeli, hiçbir işveren tarafından hiçbir çalışanın gayri ahlaki tutumları gözardı edilmemelidir. Oldukça net çizgilerin bulunması gereken bir arena olan iş hayatı, ne rütbe ne iş dışındaki ilişkilerin asli amaç olan hizmeti unutturmasına olanak sağlamalıdır. Sosyal yaşantı kişilerin net bir şekilde başkasının kontrolü altında olduğu bir alan olmadığı için sosyal ilişkilerde uygulanan psikolojik taciz ve mobbingin fark edilme ve önlenme girişimleri daha bireysel olmalıdır. Kişilerin kendilerini kötü hissettikleri bir ilişki içinde bulundukları takdirde rahatça danışabilecekleri ücretsiz danışma merkezi sayısında yenilikler yapılmalı, insanların doğru reklam aracılığıyla buraya yönelmeleri sağlanmalıdır.
EtkinKampüs, üniversite öğrencilerine yönelik düzenlediği etkinliklerle sadece akademik değil, aynı zamanda mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sağlıyor. Etkin Kampüs’ün öğrencilere sunduğu fırsatlar, onların alanlarındaki potansiyelini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı oluyor.
Kampüs temsilciliği hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayın.
Tüm etkinliklere ulaşmak için tıklayın.
YAZAR:
Fatma İkranur Ziyrek
Yalova Üniversitesi Psikoloji 3. Sınıf