Mutsuzluktan Nasıl Kurtuluruz?
İstemediğimiz her şey nasıl da dibimizde bitiyor değil mi? Mutsuzluk da tam olarak böyle, hangi birimiz mutsuz olmayı isteriz ki? Peki içine girdiğimiz bu mutsuzluk haliyle nasıl başa çıkıyoruz? İlk yaptığımız hatalardan birisi kesinlikle kendimizi mutsuz olmadığımıza inandırmak oluyor. Beynimize inatla, “Hayır ben mutsuz değilim ve birazdan geçecek” mesajını veriyor olmak mutsuzluğun bizi daha da kuşatmasına neden olur.
Kendinizi üzgün hissettiğinizde, sanki birisi sizin yaşam şalterinizi indirmiş de karanlığa gidip boğulmaktan başka yapabileceğiniz bir şey yokmuş gibi hissedersiniz. Kimse sizi anlamaz ve her şey ters gitmektedir.
Mutsuzluktan kurtulmak için ne yapabilirsiniz? Öncelikle, onun kazanmasına izin vermemelisiniz. Mutsuzluk, yüzüne karşı koyar şekilde bakmanız ve sakince kazanamayacağını söylemeniz gereken, bilindik bir düşman gibidir.
Bunu, günün belirli vakitlerinde yapabileceğinizden emin değilseniz, endişelenmeyin. Bugünkü yazımızda, mutsuzluktan kurtulmak için yapabileceğiniz 8 ipucundan söz edeceğiz. Mutsuzluğun sizi yenmesine izin vermeyin ve bu ipuçlarını gerçek hayata uygulayın.
1.Mutsuzlukla baş etmek için yürüyüşe çıkın
Mutsuzluk hissettiğinizde yapacağınız en son şey, evde oturmak ve yalnızlık mağaranızda saklanmaktır. Bunu asla yapmamalısınız. Bunu yapmak yerine, kendinizi dışarı atın, nereye gideceğim diye düşünmeyin sadece kendinizi dışarı atın ve yürüyün.
Hızlı tempoda, tüm gücünüzle yürüyün ve her adımda, yaşamınızdaki problemi çözümleyin ve içinizdeki kötü hissi yok etmeye çalışın. Terlemek iyidir ve kalbinizin atması ile vücudunuzun hareket etmesinin size nasıl iyi geldiğini fark edeceksiniz.
Bu şekilde, kalbinizin yeniden endorfin, yani mutluluk hormonu, salgılamasını sağlayabilecek ve afanızdaki düşüncelerin önem düzeyini düşürebileceksiniz.
2.Güneşin altında oturun ve gözlerinizi kapatın
Normalde, depresyonda olan kişiler, gün ışığından kaçınma eğilimindedirler. Siz bunu yapmak yerine, sıcaklığın vereceği o güzel anın tadını çıkarmalısınız. Kendinizi mutsuz hissettiğinizde, yatağınızda, yorganın köşesinden çaresizce bakmak mutsuzluğunuzu taçlandıracak bir harekettir. Yeterli dozda D vitamini, memnuniyet ve huzur duymanızı sağlayacaktır. Huzur ve sükunet anı, cildinize güneşin değmesine izin vereceğiniz on beş dakika ile sınırlı bir süreç olmalıdır.
3.Sorumluluklarınızı bir kenara bırakın
Mutsuz olduğunuz zamanlarda, etrafınızda bir duvar belirir ve neredeyse hiçbir şeyi doğru yapmanıza izin vermez. Hiç motivasyonunuzun veya enerjinizin olmadığını hissedersiniz. Sorumluluklar… Hiç bitmiyorlar evet; iş, okul, ödevler hatta aile ve çevre baskısıyla savaşmak bile günlük hayatta bir sorumluluk haline gelebiliyorken sorumluluklarımızı nasıl bir kenara bırakabiliriz? Hepimiz biliyoruz ki sorumlulukları bir kenara bırakmak bazen hiç de kolay olmuyor.
Çözüm, bir anlığına durmak ve kendinize, kişisel alanınızdan ve zamanınızdan keyif duyabileceğiniz ve hiçbir kaygı veya baskı hissetmeden geçirebileceğiniz iki saat vermektir. Biraz kendinize ve isteklerinize zaman ayırın!
4.Yazı yazmayı deneyin, mükemmel olmak zorunda değil
“Aman canım her şeyin çözümüne de uzmanlar bir tutturmuş yazı yazmak, işe yarıyor mu ki ya?” diye düşünebilirsiniz. Yazmak, bir terapi niteliğinde ve fikirlerinizi düzenleyebilmenize olanak sağlayan, kendinizi ifade edebilmenize, kendinizle konuşmanıza ve yazmaktan kaynaklanan o özel hisse kapılmanıza imkan tanıyan bir aktivitedir. İçinizdeki duyguları kağıda dökebilmek için Tolstoy, Dostoyevski veya Oğuz Atay olmanız gerekmez. Kendinizi, kendi kaynaklarınız, kelimeleriniz ile ifade edin, kendinizle tartışın. Özellikle duygularınızı tarif edecek kelimeler kullanmaya özen gösterin.
5.Ağlamamak için kendinizi tutmayın
Bazen bir yürüyüş veya en iyi arkadaşınızla dertleşmenin de işe yaramadığını görürsünüz. Bedenimiz bu gerginliği atabilmek için bir kaçış mekanizmasına ihtiyaç duyar.
Bu durumda, gözyaşlarınızı serbest bırakmalı ve kendinizi rahatlatarak gerginliğinizi azaltmalısınız. Duygularınızı saklamamak ve kendinizi bırakarak ağlamak, sağlıklı ve gerekli bir eylemdir. Ağlamak sizi daha güçsüz ya da daha mutsuz edecek bir şey değildir. Şöyle bağıra bağıra bir ağlayın da rahatlayın yahu!
6.Aynada kendinize sorular sorun
Aynadaki kişi siz misiniz? Mutsuzluğun sarıp sarmalamadığı bir yeri kalmamış kişi siz misiniz gerçekten? Mutsuzluk sizden yaşam enerjinizi çalıyor ve eminiz ki kendinizi bu şekilde görmekten memnun değilsiniz.
Kendinize, kalbinize umut verebilmek ve üzüntünüze çözüm bulmak amacıyla ne yaparsanız daha iyi hissedebileceğinize dair sorular sorun. Aynadaki insana, ne yaparsa yüzüne yeni bir gülümseme yerleşebilir sorusunu sorun.
7.Sizi anlayan birisiyle konuşun
Gözünüzün içine nasıl bakması gerektiğini bilen, anlatacaklarınızı ilgi ve samimiyetle dinleyebilecek birisi ile probleminizi paylaşın. Hissettiklerinizi paylaşabilmenin sizi nasıl rahatlatabileceğini ve bu negatif duygunun bir yerden dağılmaya başladığını farkedeceksiniz. Destek aramaktan asla vazgeçmeyin.
8.Mutsuzlukla baş ederken kendinize destek olun
Mutsuzluğunuzdan kurtulmak için her şeyi çevremizdekilerden beklemek bizi hayal kırıklığına uğratabilir. Bu konuda bize de biraz iş düşüyor. Neden olamayalım ki biz neler yapmadık ayol? Eğer tüm dikkatinizi duyduğunuz endişelerinize verirseniz problem gittikçe daha büyük hale gelecektir.
Bu durumda biraz rahatlamak en iyisidir. Neden bir yoga kursuna başlamayasınız? Neden parka veya sanat müzesine doğru bir yürüyüşe çıkmayasınız? Bazen, eve gelip de en sevdiğiniz şarkıyı dinlemek gibi küçük şeyler, büyük mucizeler yaratabilir.
Bu, problemlerinizi çözmez; ama kendinizi daha sakin ve daha iyi hissetmenize ve durumu farklı bir perspektiften ele alabilmenize yardımcı olur. Kendinizi ne zaman mutsuz hissederseniz, bu basit ipuçlarını denemekten tereddüt etmeyin.
Kampımızı incelediniz mi ?
4 Gece 5 Gün Eğitim ve Eğlencenin bir arada olan kamp 28-22 Temmuz’da İzmir Foça’da
Şu yazılarda ilgini çekebilir:
https://www.etkinkampus.com/mutlu-ve-saglikli-iletisim-icin-asla-bu-cumleleri-kullanma/2021/05/20/
https://www.etkinkampus.com/kariyerinizi-taclandiracak-kariyer-tuyolari/2021/05/12/