fbpx

NST Nedir, Neden Önemlidir?

NST Nedir, Neden Önemlidir?

Herkese merhabalar arkadaşlar, sizlere gebelik sürecinde çok önemli olan Non Stress Test hakkında katkı sağlayacak bir blog yazısı hazırladım. İyi okumalar dilerim…

  • NST Nedir ?  

Gebelik sürecinde anne karnındaki bebeğin iyilik durumunun değerlendirilmesinde en çok kullanılan testlerden biri Non Stress Testtir. Bu test sayesinde gelişmekte olan bebekteki olası problemler erken dönemde fark edilebilir. Bebeğin genel durumunu anlamaya yarayan prenatal (doğum öncesi) testler ile gerekli durumlarda bebeğe müdahale edilir.

  • NST (Non Stress Test) Yapılması Gereken Durumlar Nelerdir?

– Doğum tarihi geçtiği durumlarda

– Hamilelik yüksek riskli olarak tanımlanıyorsa

– Bebeğin çok fazla hareket ettiği hissedilmiyorsa

– Bebek, gebelik yaşına göre küçük veya büyükse 

– Amniyotik sıvıda azalma veya artma gibi anormal durumlarda

– Çoğul bebek bekleniyorsa

– Bebek anne arasında kan uyuşmazlığı varsa

–  Annenin Tip 1 diyabet, kronik kalp hastalığı ya da gebelikte yüksek tansiyon gibi tıbbi bir rahatsızlığı mevcut ise NST testi yapılabilir. 

  • Non Stress Test Ne Zaman ve Nasıl Uygulanır?

Non Stress Test (NST), bebeğin hareketleri ve kasılmalar sırasında kalp atış hızının değişip değişmediğini görmek için genellikle gebeliğin 32. Haftasından sonra (risk durumu varsa daha erken haftalarda) NST testi yapılabilir. 20 ila 30 dakika boyunca izlendiği tarama testidir. Kalp atış hızı dikkate alınarak anne karnındaki bebeğin sağlık durumu kontrol edilir. NST testinde normalde bebeğin kalbi dakikada 120-160 atım (dakikada en az 15 atım) arasında atıyorsa bu dalgalanma bebeğin sağlıklı olduğunu düşündürür. Ayrıca başka bir beklenti bebeğin hareket ettikçe kalp atımının hızlanması ve sonra tekrar normal ritmine dönmesidir.

Non Stress Test (NST) için kullanılan cihazın adı kardiotakografdır.     

  • NST testi uygulanırken şu aşamalardan geçilir:

NST işlemi öncesi bebeğin uyanık olması için anne adayının aç olmaması, bir şeyler yemesi istenir sonrasında kan basıncı ölçülür. Kan basıncı ölçümü, NST işlemi sırasında birkaç kez tekrarlanabilir. Kan basıncı ölçümünden sonra anne adayının sedyeye uzanması istenir. Sonrasında anne adayının karnına özel bir jel sürülür. Jelin üzerine NST cihazının probları yerleştirilir.

Gebenin karnına, biri bebeğin kalp atışlarını dinlemek için çoğunlukla bebeğin sırtının olduğu kısma diğeri ise rahimdeki kasılmaları algılamak için gebenin karnının üst kısmına olmak üzere anneye iki adet ayrı prob yerleştirilir.

Genellikle 20 dakika boyunca cihaz, rahimdeki kasılmalarla beraber bebeğin kalp atışlarında meydana gelen değişiklikleri kağıda aktarır. Kağıda aktarılan değerlerle beraber NST işlemi tamamlanır.

 

Meryem Saygılı

Adnan Menderes Üniversitesi Ebelik Bölümü

3. Sınıf Temsilcisi

Bu Yazıyı Paylaş
Yorum Yap