fbpx

Parkinson Hastalığı ve Rehabilitasyon Süreci

Bir insan silüeti beyin tarafına odaklanılmış, parkinson hastalığını tetikleyen bölge gösterilmekte. Sağ kısımda ise ellerin titrediğini belirten yaşlı bir el bulunmakta

Herkese merhabalar, 

Bugün sizlere nörolojik hastalıkların bir parçası olan parkinson hastalığından ve bu hastalığın rehabilitasyon sürecinden bahsedeceğim. Parkinson, beyin hücrelerinin birbirleriyle olan iletişimini sağlayan ve bizim hareketlerimizden sorumlu olan dopamin hücrelerinin eksikliği veya hasarı sonucu ortaya çıkan nörolojik bir hastalıktır. Dopamin, MSS’nin(Merkezi Sinir Sistemi) NTM maddesidir. Hafıza, hareket, motivasyon, dikkat ve ruh hali gibi vücut fonksiyonlarında rol oynamaktadır. Hastalığın ortalama başlangıç yaşı 60-80 dir ancak erken yaşlarda da başlayabilir. Genellikle halk arasında sıkça bilinen ve saptanan ilk bulguları ellerde titreme ve hareketlerde yavaşlama ile seyreder. Hasta sık ve yavaş adımlarla titreyerek yürür. Hastalık kronik ve ilerleyicidir. Parkinson hastalarının tipik bir görünümü vardır. Genel olarak hastanın gövdesi öne doğru eğilmiş yani kamburluk gelişmiş kalça, diz ve dirsek eklemleri ise bükük şekildedir. Buradaki kamburluğun sebebi kişinin gövde kaslarının kısalıp sırt kaslarının gevşemesi sebebiyle oluşur ve hastanın hareketlerinin yavaşlığından dolayı eklemlerde hareket kısıtlılığı ortaya çıkar. Kısaca hastada çok belirgin bir postüral bozukluk vardır. 

Parkinson Hastalığının Semptomları Nelerdir? 

  • Titreme (el ve tüm vücutta)
  • Temel hareketlerde yavaşlama
  • Duruş bozuklukları (kifoz) 
  • Kaslarda sertlik ve kas kontrolü sorunları
  • Donuk yüz ifadesi 
  • Yürüme ve denge bozuklukları
  • Konuşma ve davranış bozuklukları
  • Bilişsel fonksiyon kaybı 
  • Yorgunluk, halsizlik ve ağrı 
  • Psikolojik etkileri(depresyon, anksiyete)

 

Parkinson Hastalığının Rehabilitasyon Süreci 

Parkinson kronik ve ilerleyici bir hastalık olduğundan dolayı bu hastalığın rehabilitasyon süreci hastanın hayatta kalması açısından çok önemlidir. Parkinson hastalarına genel olarak dopaminerjik sistemlerini aktive edecek ve hastanın iyileşmesine katkı sağlayacak ilaç tedavilerinin yanı sıra rehabilitasyonda egzersiz tedavileri de uygulanmaktadır. Hastalarda egzersiz ve beslenmenin düzenlenmesi; sosyal ilişkilerinin artırılması, günlük yaşam aktivitelerinin ve temel becerilerinin sorunsuz bir şekilde sürdürelebilmesi açısından gerekli ve destekleyici yaklaşımlardır. 

Fizyoterapide rehabilitasyon açısından öncelikle klinikte ölçme ve değerlendirme yöntemlerinden olan postür değerlendirmesi yapılır. Hastanın bu postüral bozukluğuna yönelik tedavi edici egzersizleri belirleyip ona göre hastaya bir egzersiz reçetesi oluşturulur. Değerlendirme parametrelerinden olan kas kısalık testleri ve kas kuvveti testlerinin değerlendirmesi de yapılmaktadır. Bunlara ek olarak kişide hareket kısıtlılığına bağlı olarak gelişen eklem hareket açıklıkları ölçülür. Bu parametreler değerlendirildikten sonra hastadaki problemlerin ilerlemesine karşın ve tedavi edici olan uygun egzersizler hastaya verilir. Hastanın kaba motor becerilerini geliştirecek hareketler ve günlük yaşamsal faaliyetlerine katkı sağlayacak egzersizler de uygulanabilir.                                          

 Bu egzersizleri genel olarak şu şekilde sıralayabiliriz; 

  • Gevşeme egzersizleri
  • Solunum egzersizleri
  • Denge ve koordinasyon egzersizleri
  • Kuvvetlendirme egzersizleri
  • Yürüme ve dik duruş egzersizleri 

 

Egzersizlerin yanı sıra bir diğer tedavi yöntemi ise manuel terapidir. Manuel terapide kişinin donuk yüz ifadesi ve azalmış kas kuvvetine yönelik masaj tedavisi uygulanır. Yüz masajı ve kas kuvveti az olan bölgeye odaklı uygulanan manuel terapi daha doğru ve tedavi edici olur. Burada ki amaç manuel terapi sayesinde deri, deri altı dokusu ve kaslar  sinirsel yolla uyarılarak masajın tedavi edici yönünü kullanmaktır. Tedavi ve rehabilitasyon sürecine ek olarak kişideki konuşma ve iletişim bozukluğunu gidermek amacıyla ona yüksek sesle kitap, dergi veya gazete okuması söylenebilir. Parkinson hastalığını tedavi etme sürecinde fizik tedavi ve rehabilitasyonun çok önemli bir yeri vardır. Hastalığın ilerleyici seyrine paralel olarak verilen egzersziler ve yapılan tedaviler sürekli devam etmektedir. Hastanın ailesinin de bu konuda bilgilendirilmesi rehabilitasyonun önemli parçalarındandır.

 

Kaynakça
https://www.enerjifiziktedavi.com


EtkinKampüs, diş hekimliği bölümü öğrencilerine yönelik düzenlediği etkinliklerle sadece akademik değil, aynı zamanda mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sağlıyor. Etkin Kampüs’ün öğrencilere sunduğu  fırsatlar, onların diş hekimliği alanındaki potansiyelini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı oluyor.
Etkinliklere ulaşmak için tıklayın.
Kampüs temsilciliği hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayın.


YAZAR:Esma Enise Uzunoğlu
İstanbul Arel Üniversitesi FTR 2.sınıf
Linkedln

Bu Yazıyı Paylaş
Yorum Yap