Ajandalar Fora
İlkokul 2.sınıfta hayat bilgisi dersine konu olan planlı yaşama yetişkinlik dönemimizde de yakamızı bırakmış gibi durmuyor. Neden bu kadar ciddiyet isteyen bir durum olduğunu yaşımız ilerledikçe daha iyi anlıyoruz sanki? İyi de plandan kasıt nedir? Yapılamayacak onlarca işi alt alta yazıp üstlerini çizemedikçe bize dert olan hayaller midir plan yapmak? Ya da uçuk zamanlamalar belirleyip sabahın altısında uyanıp yoga yaparken uyuyakalmalı başarısızlık girişimlerimiz midir? Bir şeyleri planlamadan önce planlı yaşamak nedir gelin birlikte ona bir bakalım…
Planlama Nedir? Planlı Yaşamak
Planlı yaşamak; uzun ve kısa vadede hayata geçirilebilecek tutarlı beklentilerimizin, karambole giden hayatımızın önüne ışık tutacak; bazen yapılacaklar bazen de gidilecek yerler, okunacak kitaplar veya izlenecek filmlerimizin listesi gibi yanına tik atacağımız attıkça rahatlayacağımız her şey demektir.
“Zaman tasarrufu yapmanın en iyi yollarından biri, önceden düşünmek ve planlamaktır.” Charles Gibbons
“Bu yaşa kadar böyle gelmişiz yaa” ya da “İçine cüzdan sığsa şükredilecek çantalarda ajanda, planlayıcı mı taşıyalım şimdi?” Gibi bahanelerinizi bir kenara bırakıp sizi hayatlarınızın kontrolünü ele geçirmeye davet ediyoruz. Hayatınızı planlarken; anlamsız sürelere, kuytu köşelere ya da uçuk bütçelere ihtiyacınız yok! Gerek duyacağınız tek şey isteklerine ve hayallerine kulak veren bir zihin ile onları unutmamanızı sağlayacak araçlar. Bu araçlar başlangıç için ufak bir not defteri, zamanlayıcısız ajanda ya da akıllı telefonunuzun asistanlığına güvendiğiniz planner uygulamalarından ibarettir.
İyi Bir Plan Nasıl Yapılır?
Pandemi bize bir şey öğrettiyse bu kesinlikle evde kendi başımıza nasıl vakit geçireceğimiz olmuştur. İlk sezonda uyku saatlerimiz karışıp günde 3 sezon dizi izlemeli chloe ting challangelı boş vakitlerimiz olsa da ikinci sezon daha çok; akademik, sosyal ve iş hayatlarımızı yeni normale uydurmaya çalışmakla geçti. Uzaktan eğitimler, online seminerler, bilgisayar ekranında nişan törenleri gibi gün içinde pek de boş vakit bırakmayacak aktiviteler edindik. Her ne kadar aynı mekanda onlarca işi halletmeye çalışsak da girmeyi unuttuğumuz derslerimiz, kaçırdığımız etkinliklerimiz oldu. İşte tam olarak planlı yaşamak bu unutkanlıklarımızın önüne geçmek için karşımızda durmaktadır.
“Yapacağın ilk şeyi kafanda net olarak görmelisin.” Alex Moorison
Planlama Yapmak için Nelerden Faydalanabilirim?
Planlama Defteri (Ajanda)
Planlı bir hayata geçmek için ilk adımımız genellikle güzel bir planlama defteri (ajanda) almak olur. Tabii herkes bir şeyleri yazarak planlamak istemeyebiliyor. Sonrasında da planlama defterinin ilk beş sayfası doldurulmuş gerisi ise tertemiz kalem yüzü görmeden kalıveriyor. Kalem ve kağıtsız iş yapamam diyenlerdenseniz sizler için müthiş bir teknik.
Yazı Tahtası
Benim yapacaklarımı kocaman kocaman görmem gerekiyor yoksa unutuyorum diyorsanız çözüm bir yazı tahtasıdır. Odanızın görebileceğiniz bir köşesine veya duvarınıza asacağınız bir yazı tahtasına gece yatmadan önce yarın sabah neler yapacağınızı yazabilirsiniz. Böylelikle yapacağınız işleri sabah gözünüzü açtığınızda görmek sizi motive edecektir. Hatta tatil gününe uyanıyorsanız gece yatmadan önce tahtaya; “Oh bee tatil :)!” gibi yüzünüzü güldürecek istediğiniz bir şey yazabilirsiniz.
Planner Uygulamaları
Tüm gününüzü bir kağıda göre yaşamak garip ve atlanabilir bir detay gibi geliyorsa planner uygulamaları tam size göre! Hem defter ve kalemi sürekli yanımda taşıyamam hem de yapacağım işleri bana hatırlatsın diyorsanız hemen telefonunuza bir planner uygulaması indirmenizi öneririz. Günlük, haftalık, aylık… Planlarınızı uygulmaya yazıp sizin asistanlığınızı yapmasını sağlayabilirsiniz.
Nasıl Planlama Yapılmalı?
Bu durumda yapmanız gereken ilk şey planlarınızın günlük yerine haftalık yapıp etkisini gözlerinizle görmeyi hedeflemektir. Bu planlar market alışverişine çıkacaksın ya da kediyi veterinere götüreceksin gibi gündelik işlerden başlayıp daha kişisel planlara anneni, babaanneni aramayı unutma veya şu saatte katılman gereken; bir ders, etkinlik, eğitim var gibi yapılması kolay üstünü çizdikçe motive edici işlerden oluşmalı. Buzdolabı, boy aynası üzerine yapıştırdığınız hatırlatma kağıtlarının yerini bir planlayıcıya bırakmak da başarılı bir adım olacaktır.
Ardından kendinize ulaşılması mümkün olan aylık hedefler belirleyerek süreci kalıcı kılabilirsiniz. O ay içinde yapmanız gereken tüm işleri ve spontane planları günlere ayırmak hem önünüzü görmenize yardımcı olacak hem de her şeyi; son güne bırakmadan, sıkışmadan, bıkmadan verimli günler geçirmenize yardımcı olacaktır.
Herhangi bir alışkanlık kazanmanızdaki psikolojik sınır 21 gündür. Bir şeyi 21 gün düzenli olarak yaptığınızda 22.gün istemsiz yapmaya yönelecek ya da yapmadığınız için sorumluluk hissedeceksiniz. Bu durumu lehinize çevirerek ekstra çaba gerektirmeyen hayat boyu işinize yarayacak bir alışkanlık kazanabilirsiniz.
Planlı Yaşamak Bize Ne Kazandırır?
“Her başarılı insanın bir planı, her başarısız insanın bir mazereti vardır.” Henry Clausen
Teknoloji çağında yaşayan bireyler olarak zaman ve verimlilik anahtar kelimelerimiz olmaya başlamıştır. Wifi’nin üç saniyelik yavaşlamasına tahammül edemeyip anında hücresele geçen biz modern insanlar için düzenli yaşamak bu yoğun süreci başa çıkılabilir kılmıştır. Gün içinde yapmamız gereken çok fazla şey olduğunda onları alt alta maddeler halinde not almak gözümüzde büyüttüğümüz kadar büyük işler olmadığını fark etmemizi sağlar. Bu duruma en basit örnek markete listesiz gittiğimizde ihtiyacımız olan şeyleri almayı unutup canımızın istediği şeylere odaklanarak reyonlar arasında savrulduğumuz alışverişlerdir.
Yazdığımız şeyleri yapmadığımızda oluşan suçluluk duygusunu körükleyip öz disiplinimizi kazanmamıza yardımcı olur.
Neyi ne zaman yapacağımızı bildiğimiz durumlarda, kendimize ayıracağımız vaktin kalitesi artar ve bu durum kendimize olan güvenimizi arttırmakla başlayıp zorluklarla başa çıkabilme gücümüzün de farkına varmamızı sağlar.
Unutkanlığımızı azaltır. Sevdiklerinizin doğum günlerinin yazılı olduğu bir çizelge veya unutulmaması gerekilen yıl dönümlerini hatırlatacak bir yardımcı hiç de fena olmaz sanki?
Tamamlanamayan her iş bize stres yük ve yorgunluk olarak geri döner. İşlerimizi gözle görülür bir plana dökmek bizi karmaşıklıktan kurtararak günlük yaşam stresinden uzaklaşmamızı sağlar.
Telaşsız yaşama ilk adım olmasın mı? Planladığınız işler su gibi aktıkça “Ne zaman?” “Nasıl?” sorularınızın aklınızdan birer birer uçtuğuna şahit olacaksınız. Hadi bakalım bu işe de bir tik atılsın…
En önemlisi stres ve telaşı bir yana koyarak günlerinize ne yapacağınızı biliyor olarak başlamak sizi, güne daha güvenle başlamanızı sağlayacak. Bu da hayatınızı daha mutlu devam ettirmenize neden olacaktır.
Yapmamaya Çalışalım!
Günü ince saat planlarına göre oluşturmaktan kaçınalım. 8 de uyanacaksın! 9 da sporu bitirmelisin! 10 da kahvaltıya başla! 10.30’da kesin bitirmiş ol! Tarzında mental yük olacak planlar yerine geniş zamanlı varsayımlı saatler kullanalım. Kendine bu kadar da acımasız davranmamalısın!
İmkansız hayaller peşinde koşmayı da bırakalım diyoruz. Kimse 3 günde 35 kitap okuyamaz. Yapamadıkça omuzlarımızı çökertecek işlerden uzak durarak listenin ya da sayfanın başına yapılması en kolay işlerimizi yazarak motive olmamızı sağlayalım.
Bitirmemiz gereken araştırma ödevleri, hazırlamamız gereken sunumlar dururken yeni oje sürmelisin ya da nevresim takımını değiştir tarzı önceliği karışmış plan hazırlamaktan uzak duralım.
Aya ya da yıla sarkacak uzun hedeflerimizin günlük düzenleyicide işleri yok! Unutmayın üstünü çizemediğimiz her plan bizim düşmanımızdır.
Ee artık bizden sana planlı günler dilemek düşer sevgili okurumuz. Ne yapacağını bilemediğin sabahlara elveda diyerek planlı günlere uyanman dileğiyle…