fbpx

Polikistik Over Sendromunda Beslenme

Polikistik Over Sendromunda Beslenme

Polikistik Over Sendromu (PCOS) Nedir?

Yumurtalıkların anormal miktarda androjen (genellikle kadınlarda küçük miktarlarda bulunan erkek seks hormonları) ürettiği bir durumdur. Yumurtalıklarda oluşan çok sayıda küçük kistleri tanımlar. 

İnsülin direnci ve obez kadınlarda görülme olasılığı daha yüksektir. 

Polikistik over sendromunda tedavi genelde ilaçla yapılır ancak tükettiğimiz besinler de tedavi için en az ilaç kadar önemlidir. PCOS’lu genç kadınların çoğu kanlarında daha yüksek insülin seviyesine sahiptir ve sağlıklı kilolarını korumakta daha fazla zorluk çekerler. Bu yüzden diyette doğru besinlere yer verilmesi büyük önem taşır. 

PCOS’ta Beslenme Nasıl Olmalı?

  • Kaliteli protein kaynakları tüketilmelidir.

Az yağlı kırmızı et, tavuk göğüs, hindi, balık, yumurta ve az yağlı peynirler gibi hayvansal kaliteli protein kaynaklarının tüketimine ve miktarına dikkat edilmelidir. Omega-3 içeriği ve kaliteli bir protein kaynağı olduğu için haftada iki kez balık tüketilmelidir.

  • Kaliteli yağ kaynakları tüketilmelidir.

Trans yağ içeren hazır gıdalardan ve tereyağı, kuyruk yağı gibi doymuş yağlardan uzak durulmalıdır.  Yemeklerde zeytinyağı, ayçiçek yağı gibi bitkisel yağlar kullanılmalıdır. Ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlar ve avokado, zeytin gibi bitkisel ve doymamış yağlar tercih edilmelidir. 

  • Düşük glisemik indeksli besinler tüketilmelidir.

Yulaf, tam tahıllı ekmek, bulgur tercih edilebilir. Pirinç, muz, patates, bezelye gibi besinler kan şekerini yükseltebileceği için sınırlı miktarda tüketilmelidir. Basit karbonhidrat ve şekerlerden uzak durularak kan şekerini daha yavaş yükselten kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir. 

  • Yeterli lif tüketimine dikkat edilmelidir. 

Kurubaklagiller iyi bir protein ve lif kaynağı olduğu için haftada iki kez tüketilmelidir. Brokoli, karnabahar, kabak, brüksel lahanası gibi sebzeler; kuru fasulye, mercimek gibi bakliyatlar; çilek, armut ananas gibi meyveler lif içeriği yüksek olduğundan dolayı tercih edilmelidir. 

  • Yeterli sıvı alımı sağlanmalıdır. 

Kilogram başına 30-35 mililitre sıvı tüketilmelidir. Çay, kahve, gazoz, meyve suyu vücuttan sıvı atımına sebep olabileceği için tüketimi sınırlandırılmalıdır.

  • Vitamin-mineral alımı yeterli olmalıdır. 

Özellikle B12 ve D vitamini düzeylerine dikkat edilmelidir.

  • 2-3 saat ara ile besin tüketilmelidir. 

Yukarıda önerilen beslenme düzenine dikkat etmek hastalığı tamamen ortadan kaldırmasa bile semptomlarının en az seviyeye düşmesine ve daha sağlıklı, kaliteli bir yaşam sürdürmemizi sağlar. PCOS birçok kadının yaşamını kötü etkilemektedir. Hiçbir hastalığın hayat kalitemizden ödün vermesine izin vermemeliyiz bu nedenle sağlığın başında gelen ‘diyet’ modelimize dikkat etmek vücudumuza yapacağımız en büyük iyilik olacaktır. 

Polikistik Over Sendromunda beslenme ile alakalı dikkat etmemiz gereken noktalar üzerinde çalışarak edindiğim bilgileri sizlere iletmek istedim. Bir yazının daha sonuna geldik. Bol sağlıklı ve bol diyetli yazılarda görüşmek dileğiyle. 

Kaynakça:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35199348/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18097891/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36695999/

Göksu Ser

Çankırı Karatekin Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü

3. Sınıf Temsilcisi

Bu Yazıyı Paylaş
Yorum Yap