Polinöropati ve Rehabilitasyon: Sinir Hasarıyla Başa Çıkma Yolları
Polinöropati, vücudun birçok farklı bölgesindeki sinirlerin zarar görmesiyle karakterize bir grup hastalıktır. Sinirler, beyinden ve omurilikten diğer organlara ve dokulara mesajlar gönderen ve alan birer iletişim yoludur. Polinöropatiler ise bu iletişim yollarına yani sinirlere zarar veren birçok şeyden kaynaklanabilir. Bunlar: Diyabet, alkolizm, ilaç kullanımı, viral enfeksiyonlar, bağışıklık sistemi hastalıkları, toksik maddelere maruz kalma, genetik faktörler gibi.
Polinöropatinin belirtileri ise etkilenen sinirlerin türüne ve yerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genellikle karıncalanma veya uyuşma, ağrı, zayıflık, koordinasyon bozukluğu, denge sorunları, yürüme zorluğu, idrar ve dışkı kontrolünde sorunlar, cinsel işlev bozukluğu, göz, kulak, kalp, sindirim ve solunum problemleri şeklinde karşımıza çıkabiliyor.
Polinöropatinin tedavisi ise altta yatan nedene bağlıdır. Bazı durumlarda kendiliğinden iyileşebilir. Diğer durumlarda ise tedavi semptomlarını kontrol etmek için ilaç tedavisi, hastanın günlük yaşam aktiviteleri için diğer tedavi yöntemleri kullanılabilir.
Polinöropatinin Rehabilitasyon Programı
Rehabilitasyon programları, hastanın ihtiyaçlarına göre özel olarak hazırlanır ve genellikle fizik tedavi, ergoterapi, konuşma terapisi ve danışmanlık desteği şeklinde hazırlanır.
Fizik tedavi bu hastalığın tedavisinde çok önemli bir bölümü oluşturuyor. Çünkü hastaların kaslarını güçlendirmelerine, esnekliklerini artırmalarına ve yürüme yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı oluyor. Hastanın gereksinimlerine göre yürüme egzersizleri, kol ve bacak egzersizleri, eklem egzersizleri, denge egzersizleri, ergoterapi desteği gibi yöntemleri uygulayabiliriz.
Bu egzersizler hastaların günlük yaşam aktivitelerini bağımsız olarak yapabilmelerine yardımcı olabilir. Hastalara günlük yaşamlarında ihtiyaç duydukları araç ve gereçleri kullanmayı öğretmek, yaşam alanlarını düzenlemek ve hastalara destek olmak gibi çalışmaları içermektedir.
Danışmanlık ise en az fizik tedavi kadar önemlidir. Bu nedenle ayrı bir parantez açıyoruz. Hastaların polinöropatinin duygusal etkileriyle başa çıkmalarına danışmanlık sayesinde yardımcı olabiliriz. Stres yönetimi, duygularını ifade etme, kendilerini kabul etme, yaşamlarında olumlu değişimler yapmak gibi.
En başta söylediğimiz gibi polinöropati, yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilecek ciddi bir durumdur. Ancak, erken teşhis ve tedavi ile semptomların kontrol altına alınması ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesi mümkündür. Bu nedenle rehabilitasyon süreci, hastaların hayatlarına tekrar katılımını ve bağımsızlığını sağlamak amacıyla önemli bir rol oynar.
Kaynakça
American Academy of Neurology
Mayo Clinic
National Institute of Neurological Disorders and Stroke
EtkinKampüs, üniversite öğrencilerine yönelik düzenlediği etkinliklerle sadece akademik değil, aynı zamanda mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sağlıyor. Etkin Kampüs’ün öğrencilere sunduğu fırsatlar, onların alanlarındaki potansiyelini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı oluyor.
Etkinliklere ulaşmak için tıklayın.
Kampüs temsilciliği hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayın.
YAZAR:
Hatice Nur Arslan
İnönü Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon 2.sınıf
Linkedln