fbpx

Postpartum Döneminde Cinsel Sağlık

bir kadın postpartum döneminde cinsel sağlık sorunu yaşamakta. Elleri ile saçını tutmuş üzgün şekilde yatakta oturmakta. Arka planda erkek uzanmış kadına doğru bakmaktadır.

Postpartum Döneminde Cinsel Sağlık

Herkese selamlar, bu yazımda sizlere ebeliğin öncü rollerinden biri olan postpartum dönemindeki cinsel sağlıktan bahsedeceğim.

Yazımda kısaca şu başlıklara değineceğim;

  • Postpartum döneminde cinsel sağlık,
  • Postpartum döneminde yaşanan cinsel sorunların nedenleri,
  • Postpartum dönemindeki kadınların cinsel yaşamıyla ilgili ebenin rolleri

Öncelikle cinsel sağlık kavramını ele almak istiyorum. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) cinsel sağlığı, cinsellikle ilgili fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden iyilik hali olarak tanımlamaktadır.

Cinsel sağlık, bazı dönemlerde birçok nedenlerden etkilenebildiği gibi postpartum döneminden de etkilenir.

 

Peki postpartum dönemi nedir ve ne zaman görülür?  

   Doğumdan sonraki ilk 6 haftayı kapsayan postpartum dönem, annenin yaşadığı fizyolojik ve psikolojik değişiklikler, aile düzeninde meydana gelen değişimler ve maternal-neonatal mortalite ve morbiditenin en çok meydana geldiği ve bütün sistemlerin yenilendiği bir dönemdir. 

 

Postpartum Döneminde Cinsel Sağlıkta Kişiselleştirilmiş Bakım ve Danışmanlık 

   Ülkemizde cinsellik hem sağlık çalışanları hem de toplumda mahrem bir konu olarak görüldüğü için genellikle konuşulmamaktadır. Postpartum dönemde ebeler kadınların bakım rolünü üstlendiği için ebeler bu dönemde sadece cinsel yaşamla ilgili bilgi ve danışmanlık ile sınırlı kalmamalıdır. Postpartum döneminde cinsel sağlık, kişiselleştirilmiş bakım ve danışmanlık gerektirir. Bu nedenle hem Dünya Sağlık Örgütü hem de Sağlık ve Mükemmel Bakım Ulusal Enstitüsü (National Institute for Health and Care Excellence) doğum öncesi ve sonrası dönemde her anneye, kişiselleştirilmiş bakımın verilmesini önermektedir.

 

Postpartum Döneminde Yaşanan Cinsel Sorunların Nedenleri  

   Vajinal doğumdan sonra vajina; gevşek ve ödemlidir, kas tonusu azalmıştır. Östrojen eksikliği nedeniyle vajinal mukoza incedir, esneyip genişler ve yumuşak bir hal alır. Pelvik taban kaslarında güçsüzlük oluşur ve inkontinans meydana gelebilir. Postpartum döneminde yaşanan; spontan genital travma, epizyotomiden kaynaklı rahatsızlık, yorgunluk, vajinal kanama, akıntı, disparoni, vajinal kuruluk, pelvik taban disfonksiyonu, emzirme kaynaklı amenore, bebeğin uyanma korkusu ya da onu duyamama, yaralanma korkusu, çekiciliğinin azaldığı duygusu gibi durumların hepsi annenin postpartum dönemi cinsel yaşamı etkileyebilir ve libido kaybı, anorgazmi (orgazm olamama) ve vajinusmusla sonuçlanabilir. Tüm bu durumlar cinsel yanıt ve cinsel işlevleri olumsuz etkileyebilir.

 

Postpartum Dönemindeki Kadınların Cinsel Yaşamıyla İlgili Ebenin Rolleri  

   Cinsel sağlığın korunması ve geliştirilmesinde kadınlara danışmanlık veren ve kadınlarla birebir yakın ilişki kuran ebenin rolü şüphesiz ki çok önemlidir. Kadınların cinsel istekleri, gereksinimleri ve sorunlarının belirlenmesi ve bunlara ilişkin eğitim verilmesi ebenin başlıca rollerindendir. Postpartum döneminde cinsel sağlığın düzenli şekilde sürdürülebilmesi için gerekli bilgiler, alınan sözlü anemnezlerin doğrultusunda, cinsel yaşamına uygun pozisyonlar hakkında bilgilendirmeler yapılarak bu dönemi en iyi şekilde atlatabilmesi sağlanmalıdır. 

 

“Ebeler kadınların kanatsız melekleridir.”

 


EtkinKampüs, üniversite öğrencilerine yönelik düzenlediği etkinliklerle sadece akademik değil, aynı zamanda mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sağlıyor. Etkin Kampüs’ün öğrencilere sunduğu  fırsatlar, onların alanlarındaki potansiyelini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı oluyor.
Etkinliklere ulaşmak için tıklayın.
Kampüs temsilciliği hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayın.


YAZAR:
Hande Topçu
İzmir Tınaztepe Üniversitesi Ebelik Bölümü 2. Sınıf

 


KAYNAKÇA

  1. Şahin, N. (2009). Kadınlarda postpartum dönemde cinsel yaşam . Zeynep Kamil Tıp Bülteni , 40 (3) , 125-130 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/zktipb/issue/22070/236950
  2. World Health Organization. Sexual Health. 2014. Available from: http:// www.who.int/topics/sexual_health/en/
  3. https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/600966

 

Bu Yazıyı Paylaş
Yorum Yap