fbpx

SAĞLIK KURUMLARINDA KALİTE ve AKREDİTASYON

SAĞLIK KURUMLARINDA KALİTE STANDARTLARI

Türkiye Sağlıkta Kalite Sisteminin dört temel yapı taşından biri olan Sağlıkta Kalite Standartları, Türkiye’de hizmet sunan tüm sağlık kurum ve kuruluşları için hedeflenen kalite düzeyini ortaya koymak ve uygulamaya yönelik rehberlik etmek amacıyla geliştirilmiştir. SKS setleri Türkiye’de kamu, özel ve üniversite statüsünde sağlık hizmeti veren tüm kurum ve kuruluşları kapsayacak şekilde oluşturulmaktadır. SKS setleri, puanlandırma sistematiği, standartlar ve değerlendirme ölçütlerine yönelik rehberlik ifadeleri ve eklerde yer alan yardımcı dokümanlar ile birlikte aynı zamanda sağlık hizmeti sırasında karşılaşılabilecek riskleri minimalize eden ve risklerin yönetimini sağlayan bir araç niteliğindedir.

Sağlıkta kalite çalışmalarının etkin ve istikrarlı bir şekilde sürdürülmesi için, Sağlıkta Kalite Standartları ile birlikte Sağlık Bakanlığın tarafından yayımlanan çeşitli yardımcı rehberlerin bütüncül bir bakış açısıyla ele alınması ve uygulanması gereklidir.

Sağlıkta Kalite Standartları sistematik bir yaklaşımla Dünya Sağlık Örgütü hedefleri, uluslararası gelişmeler, ülke sağlık sistemi ihtiyaç ve öncelikleri esas alınarak hazırlanmaktadır.

Standart hazırlama çalışmaları sırasında, çeşitli yöntemlerle kullanıcıların ve ilgili uzmanların görüş ve önerileri alınmakta, özellikle saha uygulayıcılarının kalite çalışmaları ile ilgili tüm süreçlere dâhil edilmesi sağlanmaktadır.

Kalite standartları hakkında daha detaylı bilgi almak için Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı raporlara bakabilirsiniz.

https://shgmkalitedb.saglik.gov.tr/TR-9015/sks-uygulamalari.html

https://shgmkalitedb.saglik.gov.tr/Eklenti/40208/0/sks-gosterge-yonetimi-rehberi-04032021-1pdf.pdfC

SAĞLIK KURUMLARINDA AKREDİTASYON

Türkiye’de Sağlıkta Akreditasyon çalışmalarının temelleri 2003 yılında Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında başlatılan çalışmalara dayanmaktadır. “Nitelikli ve etkili sağlık hizmeti için kalite ve akreditasyon” hedefi ile yürütülen bu çalışmaların önemli aşamalarından biri, Bakanlığımızca sağlık kurumlarının akreditasyonunda kullanılacak standart setlerinin hazırlanmasıdır.

Kalite çalışmalarının uluslararası bir kimliğe kavuşmasının gerekliliğinden yola çıkılarak Türkiye’de Sağlıkta Akreditasyon Sisteminin oluşturulmasına yönelik ilk adımlar 2012 yılı Mayıs ayında atılmıştır. Akreditörlerin akreditörü ISQua (The International Society for Quality in Health Care) ile görüşmeler yapılarak, çalışmalar sonucunda 20 Mart 2013 tarihinde resmi olarak işbirliği süreci başlatılmıştır. ISQua ile yapılan görüşmeler ve imzalanan sözleşme çerçevesinde ilk olarak “ISQua International Principles for Healthcare Standards” detaylı olarak incelenmiştir. Bu kapsamda; ISQua ilkeleri ve 1 No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 355. Maddesinin, h) bendinde yer alan “Sağlık hizmetlerinde kalite ve akreditasyon kurallarını belirlemek ve uygulanmasını sağlamak” ifadesi doğrultusunda;

Türkiye’nin sağlıkta kalite ihtiyaçları,  uluslararası ve ulusal düzeyde yapılan kalite çalışmaları ve Dünya Sağlık Örgütü ilkeleri dikkate alınarak Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Daire Başkanlığı tarafından” SAS (Sağlıkta Akreditasyon Standartları) hazırlanmıştır.

Aşağıda belirtilen SAS setlerinin ISQua işbirliği ile akreditasyonu sağlanmıştır.

  • Sağlıkta Akreditasyon Standartları (SAS) Hastane Seti
  • Sağlıkta Akreditasyon Standartları (SAS) Diyaliz Seti
  • Sağlıkta Akreditasyon Standartları (SAS) ADSM Seti
  • Sağlıkta Akreditasyon Standartları (SAS) Laboratuvar Seti

Bu gelişmeleri takiben, ISQua kurumsal yapı gereklilikleri doğrultusunda Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan ve akreditasyonu sağlanan SAS Setlerinin 18.10.2015 tarih ve 147 sayılı makam onayı ile kullanım hakkı TÜSEB Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü’ne devredilmiştir.

1 No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 355. Maddesinin, h) bendinde TÜSEB’e bağlı Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü’ne;

  • Sağlık hizmetlerinde kalite ve akreditasyon kurallarının belirlenmesinde Bakanlığa bilimsel katkı sağlamak,
  • Ulusal ve uluslararası düzeyde sağlık kuruluşlarını akredite etmek,
  • Uluslararası ve bölgesel akreditasyon birlikleri ve örgütleri ile diğer ülkelerin akreditasyon kuruluşlarıyla karşılıklı tanıma anlaşmaları yapmak, görevleri verilmiştir.

Dolayısı ile ilgili mevzuat çerçevesinde; Sağlıkta Akreditasyon Setlerinin hazırlanması, gerektiğinde revizyonlarının gerçekleştirilmesi ve yayınlanması faaliyetleri Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirilecektir.

Akreditasyon  hakkında daha detaylı bilgi almak için Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı raporlara bakabilirsiniz.

https://shgmkalitedb.saglik.gov.tr/TR-25364/saglikta-akretidasyon-standartlari-sas-setleri.html

https://shgmkalitedb.saglik.gov.tr/TR-8834/saglikta-akreditasyon-faaliyetleri.html?Sayfa=1

https://shgmkalitedb.saglik.gov.tr/TR-8834/saglikta-akreditasyon-faaliyetleri.html?Sayfa=2

https://shgmkalitedb.saglik.gov.tr/TR-8834/saglikta-akreditasyon-faaliyetleri.html?Sayfa=3

Bu yazımda sizlere sağlık alanında kalite ve akreditasyon, kalite standartları ve akreditasyon faaliyetleri hakkında bilgi vermek istedim. Eklediğim dosyalara bakarak sağlıkta kalite ve akreditasyon hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Umarım farklı konularda ve tabii ki çoğunlukla sağlık alanında olacak yazılarımda görüşmek üzere…

Sevgiyle kalın 😊

Kaynak: https://shgmkalitedb.saglik.gov.tr/


Bengisu Kaya
Başkent Üniversitesi Sağlık Yönetimi 4.sınıf
Linkedln: https://www.linkedin.com/in/bengisu-kaya

Bu Yazıyı Paylaş
Yorum Yap