fbpx

Sağlık Sektöründe Kullanılan Medula Sistemi Nedir?

Bir eczacı dolaplardan ilaç seçmekte. Görsel üstünde sağlıkta kullanılan bir sistem olan medula yazmakta.

Sağlık Sektöründe Kullanılan Medula Sistemi Nedir?

Herkese merhaba arkadaşlarr💖

Ben Uşak Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi bölümü 3. Sınıf öğrencisi Duygu GÖKKAYA. Nasılsınız? Umarım iyisinizdir😊 Umarım yaz tatiliniz dolu dolu geçiyordur. 

Bugün sizler için “Sağlıkta Medula Sistemini” ele alacağım. Umarım en güzel şekilde anlatırım. Siz değerli okuyucularımızda beğenirsiniz ♥️✨

Hadi başlayalım o zamann✨💞

MED(ikal) ULA(k) (Tıbbi haberci-haberleşme) 

SGK ile sağlık kuruluşları arasında entegre bir sistem olup, SGK kapsamında kişiye verilen sağlık hizmetlerinin elektronik ortamda kaydedilmesi ve talep edilmesi, kayıtlar kullanılarak gerekli doğrulamanın yapılması ve elektronik bilgilere dayalı hizmet verilmesi Ödemelerin yapılmasına yönelik bir sistemdir. Tıbbi tesisin iç süreçlerinden ödün vermeden yürütülür.

Medula, Sağlık Bakanlığı tarafından ilaç almayı kolaylaştırmak için oluşturulmuş bir programdır. Medula, Merkezi Sistem Programı. Hastaneleri, doktorları, eczaneleri, optometristleri, teşhisleri, raporları ve daha birçok şeyi internet üzerinden toplayan ve takip eden bir sistemdir. Eczaneler ve gözlükçüler Medula sisteminin kullanıldığı yerlerdir. Bu program; sisteme girilen ilaç, reçete ve laboratuvar işlemlerinin takibini sağlar. Medula sistemi tıbbi hizmetleri düzenler.

Sağlıkta Medula Sistemi Türkiye’de Ne Zaman Kullanılmaya Başlanmıştır? 

MEDULA Sistemi, Özel sağlık tesisleri için Haziran 2007, Devlet ve üniversite hastaneleri için Eylül 2007 tarihi itibari ile kullanılmaya başlanmıştır.

Sağlıkta Medula Sistemi Ne İşe Yarar?  

Medula, temel olarak sigortalıların reçetelerinin sosyal sigorta kurumu ile anlaşmalı eczanelerde hesaplanıp, masraflarının sosyal sigorta kurumu tarafından eczaneye geri ödendiği bir sistemdir. Ancak Medula, farklı kuruluşların farklı ameliyatları gerçekleştirmek için kullandığı bir sistemdir.

Sağlıkta Medula Sistemi Kaç Bölümden Oluşur?  

Eczacılar ve gözlükçüler bu sistemi sıklıkla kullanırlar. Reçeteler ve testler için yapılan ödemeleri izlemek için girilen ilaçları oldukça sık kullanıyorlar. Medula sistemi dört bölüme ayrılır.

  1. Medula eczacılık sistemi, eczacılar tarafından kullanılmaktadır. Doktorların sisteme girmiş olduğu elektronik reçetelerin takibi ve ödeme yapılacak ilaç listesinin incelenmesi için sürekli iletişim halindedirler.
  2. Medula Doktor Sistemi, doktorlar tarafından kullanılmaktadır. Hastalara verilen elektronik reçeteleri yönetmek, reçetelere uymak ve israfı önlemek için kullanılmaktadır.
  3. Medula Optik Sistemi, tıpkı eczacıların kullandıkları gibidir. Farkı; gözlükçü bunu hastaya verilen gözlük reçetesini kontrol etmek ve ona uymak için kullanır.
  4. Medula Hastane Sistemi; hastanelerin hastaların yaptığı ödemeleri, sevk ve rapor gibi yapılan işlemlerin idaresini ve takibini yapmak amaçlı kullanmaktadırlar.

Sağlıkta Medula Sistemi Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir? 

Medula sisteminin sağlık alanındaki güçlü ve zayıf yönleri, sağlık hizmetlerinin düzenlenmesi, izlenmesi, faturalandırılması, ödenmesi gibi birçok alanda kendini göstermektedir. Medula Sistemi, Tıbbi Ağ anlamına gelir ve SGK’nın en önemli bilişim projelerinden biri olarak kabul edilir. Medula Sistemi, Genel Sağlık Sigortası (GSS) ile sağlık kuruluşları arasında, sağlık kuruluşunun iç süreçlerini etkilemeden entegre bir sistemdir.

Avantajları,

  • Gelecekteki tıbbi maliyetleri tahmin edebilme
  • Risk analizi yapmak
  • Gider kalemlerindeki değişiklikleri takip edilmesi
  • Kapsamlı istatistikler alınılması
  • Ödemeleri hızlı ve doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi
  • İlaç atıklarının önlenmesi
  • Elektronik reçete ve elektronik fatura altyapısının geliştirilmesi
  • Sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırması
  • Zaman kaybetmekten kaçınılması
  • Geliştirilmiş verimlilik, kalite ve şeffaflık

Dezavantajları,

  • Sistem arızası nedeniyle tıbbi hizmetlerin kesintiye uğraması
  • Sistemdeki bilgilerin güvenliğinin tehdit edilmesi
  • Sistemdeki değişikliklere uyum sağlamak zorlanılması
  • Sistemde eksik veya hatalı bilgi bulunması
  • Sistemdeki bilgilerin güncellenmesinde gecikmeler yaşanması

Medula Sistemi sağlık alanında birçok süreci kolaylaştıran ve fayda sağlayan bir sistemdir. Ancak, herhangi bir sistemde olduğu gibi, bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Bu sorunları çözmek için sistemin sürekli iyileştirilmesi ve güncellenmesi gerekmektedir.

 

Benden bugünlük bu kadar saygıdeğer okuyucularım. Umarım sizleri sıkmadan bilgi sahibi edebilmişimdir. 🙏

Sizleri çok seviyorum ✨

KAYNAKÇA

https://saigonship.net/medula-nedir-medula-sistemi-ne-ise-yarar-ve-kac-bolumden-olusur-hbrt-2535714/
Medula Nedir, Ne İşe Yarar? Medula Sistemi İle Neler Yapılabilir? – En Son Haberler – Milliyet 


EtkinKampüs, üniversite öğrencilerine yönelik düzenlediği etkinliklerle sadece akademik değil, aynı zamanda mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sağlıyor. Etkin Kampüs’ün öğrencilere sunduğu  fırsatlar, onların alanlarındaki potansiyelini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı oluyor.
Etkinliklere ulaşmak için tıklayın.
Kampüs temsilciliği hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayın.


YAZAR:
Duygu Gökkaya
Uşak Üniversitesi Sağlık Yönetimi 3. Sınıf
Linkedln

Bu Yazıyı Paylaş
Yorum Yap