fbpx

Sağlık Sektöründe Şiddet ve Alınan Tedbirler

Steteskop takılı bir doktor. Doktorun yanında şiddet anlamına gelen yumruk yapılmış eller bulunmakta.

Sağlık Sektöründe Şiddet ve Alınan Tedbirler

Şiddet Dünya’da ve Türkiye’de neredeyse her alanda karşımıza çıkıyor. Şiddetten en çok etkilenen sektörlerin başında da sağlık sektörü geliyor.

Sağlık kurumlarında şiddet “ Hasta, hasta yakınları ya da diğer başka bir bireyden gelen, sağlık çalışanları için risk oluşturan sözel ya da davranışsal tehdit, fiziksel saldırı veya cinsel saldırıdır.” biçiminde tanımlanabilir.

Yapılan araştırmalara bakıldığında geçen yıl günde 8 olan bu saldırılar bu yıl ilk 6 ayda 30’a yükseldi. Bu saldırıların giderek artması şiddet konusunun ciddi bir şekilde ele alınmasının gerekli olduğunun açık bir şekilde göstermektedir. Bu durum ülkemizdeki sağlık sektörünün kalitesinin giderek düşmesine sebep oluyor. Şiddetin nedenlerine baktığımızda; sağlık sistemimizin bir hastaya en fazla 5 dakika ayırabildiği ve bu sürenin doktorların hastalıkları ile duygusal bir bağ kurmasına yeterli olmadığı; buna ek olarak sistemimizin bu anlayış ile sağlık hizmetinin kalitesinden ziyade niceliğine önem verdiğini göstermektedir.

Yani sistem bir doktorlara günde 150 hasta bakma yükümlülüğü veriyor  ve haliyle sağlık çalışanlarının da mental anlamda yorulmasınına sebep oluyor.

Yorulan sağlık çalışanları, hastalar ve hasta yakınları ile sağlıklı iletişim kuramayabiliyor.

Sağlık çalışanları ve hastalar arasında meydana gelen bu iletişim kopukluğu şiddetin önemli sebepleri arasındadır.

Şiddetin en basit düzeyi olan sözlü şiddeti ele alırsak, sağlık çalışanına söylediğimiz en ufak kötü bir söz onu psikolojik olarak  olumsuz yönde etkileyeceğinden kendisini o an işine veremeyip dalgın olabilmekte ve yaşadığı bu kopukluk ile istem dışı hatalar yapabilmekte; bunun sonucu olarak da başka hastalarda kalıcı olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Bunların örnekleri çokça görülmüştür ve görülmeye devam etmektedir.

Türkiye’de Sağlık Sistemine Yönelik Şiddet İçin Alınan Tedbirler 

Peki bizim sağlık sistemimiz konuyla ilgili ne gibi tedbirler almaktadır? Şiddet meselelerinde , günah keçisi aramaktan ziyade, sistemin boşlukları ve olaylara neden oluşturması üzerinde durulmalıdır.

Konuyla ilgili kapılabilecek en önemli şeylerden biri de Sağlık Bakanlığı’nın kendi personeline iletişim eğitimleri vermesi olabilir.

Eğitim sistemimizde ilkokullardan başlanacak şekilde şiddet konusunda insanları bilinçlendirici eğitim verilmesi gerekiyor. Çünkü kadına şiddet ve sağlıkta şiddet gibi toplumumuzda kronikleşmiş bu konularını genç bireyleri eğiterek yenebiliriz. Hukuken daha caydırıcı cezalar da verilebilir. Şiddeti uygulayan kişilerin belli başlı görevlerden men edilmesi vb. İşlemler yapılabilir.

Sağlık çalışanları için  kendi hakları ve beyaz kod uygulaması hakkında eğitim seminerleri verilebilir. Yapılan araştırmalarda sağlık çalışanlarının yüzde 98’i beyaz kodu biliyor; ama yüzde 60’ı kendi haklarını net bir şekilde bilmiyor. Şiddetin en fazla vuku bulduğu acil servislerdeki güvenlik personeli sayısı artırılabilir ya da hastane mimari yapılarında belli başlı düzenlemeler yapılarak çalışanların bu gibi durumlarda ortamdan hızlıca ayrılmaları için sadece kendilerine ait bir çıkış kapısı sağlanabilir.

Hastanelerimizin sadece sağlık çalışanlarının bir mekanı olmayıp, halka hizmet alanları olduğu bilinci toplumda  yerleştirilebilir.

Sonuç olarak gerek sağlık çalışanları, gerek hasta veya yakınlarının daha hoşgörülü ,sabırlı ve anlayışlı davranmalarının sağlıkta ki şiddeti  yok etmede önemli bir rol oynayacağı unutulmamalıdır.


EtkinKampüs, üniversite öğrencilerine yönelik düzenlediği etkinliklerle sadece akademik değil, aynı zamanda mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sağlıyor. Etkin Kampüs’ün öğrencilere sunduğu  fırsatlar, onların alanlarındaki potansiyelini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı oluyor.
Etkinliklere ulaşmak için tıklayın.
Kampüs temsilciliği hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayın.


YAZAR:
Halit Güneş
Lefke Avrupa Üniversitesi – Hemşirelik – 2.sınıf
Linkedln

 

Bu Yazıyı Paylaş
Yorum Yap