fbpx

Sınava Bir Ay Kala Nasıl Çalışılmalı?

“Her zaman kendinize güvenin ve başarabileceğinize inanın! Koşulların mükemmel olması gerekmiyor. Zaten hiç kimse-hiçbir koşul hiçbir zaman mükemmel olamaz , önemli olan başarısızlığımızı da başarımızı da kabul edip kendimize güvenerek ve en önemlisi de kendimize inanarak yola devam edebilmektir!”

Sınava çok az bir süre kaldı ve kaybedecek vaktimiz yok! Uzun bir süre belki çalıştık belki paşa paşa yattık zaman zaman da keşke biz sınav tarihini değil de sınav tarihi bizi beklese dedik…Kalan bir ayımız elimizdeki son seçenek gibi görünüyor. Son bir ay için geç kalınacağı düşünülse de bu durumu fırsata çevirmek çokta zor değil. Tek yapılması gereken panik duygusunu hayatımızdan uzaklaştırıp daha fazla vakit kaybetmeden yola koyulmak. Şimdi son bir ayda başarılı bir sonuç elde etmek için neler yapmamız gerektiğine bakalım. 

Huuhuu! ALES, TYT, AYT, DGS, KPSS yolcusu kalmasın. 

1.Düzen oluştur!

Kendine bir aylık plan oluştur. Her sabah aynı saate alarm kur, kahvaltını yap ve saat 10:00’da denemenin başına geç. Denemen bitene kadar her sabah uyduğun bu düzen seni sınava hem fiziksel hem de psikolojik olarak hazırlayacaktır. Denemen bitince yanlış yaptığın sorulara bakmayı ihmal etme ve gününü eksiklerini kapatmış olarak tamamla. Günlük olarak yaptığın hiçbir rutininden vazgeçmek zorunda değilsin. Hadi yine iyisin arkadaşlarınla gezmeye devam edebileceksin yine. Kendi çalışma programına göre dinlenme molaları oluştur, spor yaptığın, arkadaşlarınla gezdiğin saatleri buna göre planla. Örneğin; Gündüzleri ders çalışıp akşamları arkadaşlarına veya ailene vakit ayırarak en verimli şekilde geçirebilirsin. 

2.Deneme sınavlarını ciddiye al!

Deneme sınavları hem teknik hem taktik hem de psikolojik anlamda gerçek sınavın provası niteliğindedir. Bu nedenle her deneme ciddiye alınmalıdır ve denemedeki her soru sınavda çıkacakmış gibi çözülmelidir. Gerçek sınavda testleri hangi sıraya göre çözmeyi düşünüyorsan denemelerde de aynı şekilde hareket etmelisin. Yeni ve hiç denemediğin taktikleri sınav anında denemeye kalkmamanı tavsiye ederiz. Başımıza icat çıkartma şimdi… 

3.Her gün 2 deneme çözülmeli

Sınava yeni çalışmaya başlıyorsan kesinlikle ÖSYM’nin daha öncesinde alanınla ilgili çıkmış soru kitapçıklarını yanına bir optik alıp gerçekten sınava giriyormuşçasına saat 10:00’da masanın başına oturarak tahta kalemini, kalem açacağını, silgini ve yedek kalemini yanında bulundurarak sınav süreni de ayarlayarak denemeni çözmeye başlamalısın. 

Unutulmamalıdır ki denemelerin hiçbirisi net arttırmak hedefi ile çözülmemeli. Sınava son iki hafta kala deneme çözmenin amacı; ben şu anda hangi noktadayım, neyi ve hangi konuları yapamıyorum, neyi çok iyi yapabiliyorum ve genellikle ne tarz sorular çıktığını görmektir. “Eee ben çözdüm ama netlerim çok düşük moralimi bozuyor.” dediğinizi duyar gibiyim (Aramızdaki Einstein’lar size sözüm yok tabii…) pes etmememiz gereken en önemli yerdeyiz işte şimdi. Net arttırmak bu yolda tabii ki hedefimiz ancak ilk olarak yanlış yaptığınız veya boş bıraktığınız soruların doğrularını öğrenmek. Şu anda en değerli soru, yanlış yaptığımız sorudur. Sonuçta hepsini de yanlış yapabilirdin yahu! Eğer bunu yapmazsan çözdüğün denemeler sana vakit kaybından başka bir şey getirmeyecek. 

“Off be bu sorunun benzerini görmüştüm ben keşke baksaydım nasıl çözüldüğüne!” demek istemeyiz değil mi?

4.Alanın ne olursa olsun Türkçe çöz!

Türkçe netleri sınav sonucunuzun seyrini belirleyen en önemli alandır. Hergün en az bir deneme çözüyor olsan da buna ek olarak türkçe bölüm denemesi de çözdüğünde netlerinin tahmininden daha fazla geleceğini görebilirsin. Sözelci ve eşit ağırlıkçılar daha fazla çözebilirler tabii ki kaçmayın… Sevgili sayısalcı genç arkadaşımız “Ben yapamıyorum Türkçe yea.” demeyi bırak sen en iyisini yaparsın hem de nazlanma hiç. 

5.Mutlu haber! Konu çalışmaya son!

“Nasıl ya konu çalışmıyor muyum baya iyi ee o zaman nasıl olacak ki bu işler?” dediğini duyar gibiyiz. Evet çok büyük eksiklerin yoksa konu çalışmanı tavsiye etmiyoruz. Bol bol deneme ve soru çözümüne ağırlık vermen ve yapamadığın soruların çözümlerini izlemen konu tekrarı niteliği olacağından epey faydalı olacaktır. Özellikle eksik olduğun konularda soru çözüm videoları izlemek iyi bir tercih olacaktır. Ezber gerektiren konularda, konu anlatımlı kitaplara ve daha önceden o konuyu çalışırken aldığın notlarına göz gezdirerek bilgilerini tazeleyebilirsin. Özellikle kendi notlarını tekrar etmen hatırlamanı da daha çok kolaylaştıracaktır. 

6.Eksiklerini belirle ve uygun adım marş!

Çözmüş olduğun denemelerde eksiklerini tespit ettiysen şimdi hızlıca eksik kaldığın konuların üzerinden birkaç günde geçme zamanı. Korkma kesinlikle yetiştirebileceksin. Sürekli olarak yanlış yaptığın konuyu belirle ve internetten konuyu anlatan videoları izle fakat buna tüm gününü ayırmamaya özen göster. 

7.Karbonhidrata bir ay elveda! 

Yapay beslenme yerine doğal olanı tercih edilmelidir. Özellikle yüksek karbonhidrat içerikli besinler tüketmekten kaçınılmalı. Biliyoruz çok güzel ama iki haftacık yemeyiversen olmaz mı? Şekerleme gibi basit şekerler yerine, kuru üzüm veya A ve C vitaminlerince zengin taze meyve ve sebzeleri tercih edebilirsin. Biraz sağlık diyelim. 

8.Aman canım çok negatifsin hiç öpmiyim

Çevrenizde negatif insanlar varsa mümkün olduğunca uzak durmaya ve onlarla olabildiğince daha az iletişim kurmaya özen gösterin. Halihazırda Motivasyonunuzun düşmemesi gereken bir dönemde sizi kötü etkileyeceklerdir. Aramızdaki Güzin ablalar.. Biliyoruz sizin için bu zor ama şu anda sen ve sınavın her şeyden daha önemli!

9.Psikolojik olarak hazırım!

Bize olumsuz enerji veren kişilerden uzaklaştıysak şimdi sıra içimizdeki olumsuz düşünceleri uzaklaştırmakta. Bugüne kadarki elde etmiş olduğunuz başarılarınızı düşünün. Nasıl zorluk ve azimle elde ettiğinizi hatırlayın. “Yapamayacağım zaten.”, “Aman sınava çok az kalmış zaten”lere hayatınızda yer vermeyin. Unutma yaptığın netler ÖSYM için küçük ama senin için büyük dünyalar yaratabilir. 

Eminiz ki bu son bir ayı çok başarılı geçireceksin! O sınavı kazan ve gel!

Ücretsiz Etkinlikler Telegram Kanalına katılmak için tıklayınız

Bu Yazıyı Paylaş
Yorum Yap