
Sosyal Çevreden Oluşan Baskı ve Şiddet
Şiddet olgusu günümüzde oldukça popüler ve ilgi çekmekte. Şiddet kavramı ise oldukça kapsamlı olmakla birlikte şiddete iş ortamında, okulda, ailede kısacası yaşamın her alanında karşılaşabiliriz. Şiddet sadece gençler üzerinde olmamakla birlikte her yaş bireylerde karşılaşılabilir. Şiddet fiziksel, sözlü, cinsel de olabilir. Çevre ve sosyal baskı da bu şiddete dahildir. Çevreden kastımız aileler arkadaşlar hatta akrabalar bile olabilir. Çevreden gelen yorumlar, fikirler, dayatmalar bizlerin hayatını oldukça etkiliyor ama hangi yönde?
Çevre baskısı sadece ergenlik dönemindeki bireyleri değil her yaştan insanı etkileyebilir ama gençler üzerinde daha çok etkisi bulunmakta. ‘Bunu yaparsam hakkımda ne düşünürler’ ile başlayan bir baskı. Okul ortamında da çok sık karşılaşılan bir durum. Alay edilme, küçük düşürülme gibi davranışlar bireylerin sağlıksız düşünmesine yol açıyor.
Orta yaşlardaki bireylerde ise ekonomik ve maddi baskı ağırlık gösteriyor. Evlilik yoluna girmeden önce maddiyatınızla ilgili sürekli bir baskı altında bulunduğunuzu düşünün. Gerek aileler gerek akrabalar bu durumla ilgili çok üstünüze gelebilir. Ruhsal olarak zorlu bir dönem geçirebilirsiniz.
Çevre Baskısının Etkileri ve Başa Çıkma Yolları
Peki çevre baskısından kendimize yararlı sonuç elde edebilir miyiz? Daha nadir olsa da eğer çevremizdeki insanları doğru seçersek onların bize olumlu tavsiyeleri ve teşvikleriyle bu baskıdan kendimize yararlı sonuç çıkarabiliriz. Aslında her şey kişinin kendisinde başlayıp bitiyor. Arkadaşlarımızı çevremizi kendimiz belirliyoruz. Onların yapmamızı istedikleri şeyleri uygulamak kişinin kendi elinde.
Aile baskısında genellikle ailelerin beklentisi çocuklarının başarılı olması yönünde. Hiçbir aile çocuklarının kötülüğünü istemeyeceği halde kendi isteklerini yanlış bir üslupla dile getiriyor. Kendilerinin yapamadıklarını sizden yapmanızı bekleyebilirler. Bu baskı çocukları belli bir süreden sonra bunalıma sokabilir hayattan kendilerini soyutlamaya başlayabilirler. Bu durumda geç kalmadan onlarla doğru zamanlamayı seçerek güzel bir üslupla konuşmalısınız. Anlaşamama durumunda aile danışmanlarından destek almaya teşvik etmek daha iyi olacaktır. Bir yandan akraba ve ailelerin yakın çevrelerinden gelen baskılarda genellikle kıyaslama durumu söz konusudur. Başkalarının çocuklarıyla kıyaslanmak gibi olumsuz davranış oluşturabilen yargılar en sık karşılaşılandır. Önemli olan kendi değer ve yargılarınızı bilmek. Geleceğimize karar verecek olan bizleriz. Başkalarının yönlendirmesi veya kıyaslaması kendi değerlerimizi değiştirmemeli.
Şiddetin ve baskının toplumsal olmasının nedeni toplumlarda oluşan iletişim zayıflığı, duygu ve düşüncelerin olumsuz şekilde belirtme alışkanlığıdır. Bu alışkanlıklar bireyler arasında anlaşmazlıklara dolayısıyla da baskı ve şiddete yol açar.
KAYNAKLAR
https://www.kriminoloji.com/siddet.htm
http://nek.istanbul.edu.tr:4444/ekos/TEZ/ET000750.pdf
https://huksam.hacettepe.edu.tr/Turkce/SayfaDosya/kadina_yon_siddet.pdf
EtkinKampüs, üniversite öğrencilerine yönelik düzenlediği etkinliklerle sadece akademik değil, aynı zamanda mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sağlıyor. Etkin Kampüs’ün öğrencilere sunduğu fırsatlar, onların alanlarındaki potansiyelini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı oluyor.
Etkinliklere ulaşmak için tıklayın.
Kampüs temsilciliği hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayın.
YAZAR:İrem Koşu
Akdeniz Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 1. Sınıf