Spor Yapmakla İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar!
1-Yağlar kasa dönüşmez
Herkesin çevresinde en az bir kişi vücut çalışıyordur ya da zorlu kilo verme sürecindedir. Bu kişilerden en sık duyduğumuz cümle ise günde şu kadar çalıştım sonucunda yağlarım kasa dönüştü olur. Aslında böyle bir durum mümkün değildir. Vücudumuzda böyle bir değişim olmamaktadır. Doğrusu ise zorlu kardiyo ve vücut çalışmalarının sonucunda yağlar erir kas kütlesi artar ve giden yağlardan sonra kaslar belirgin hale gelir. Vücudun o kadar yağı kasa dönüştürdüğü düşünsenize korkunç olurdu!
2-Saf protein tüketmemelisiniz
Üçgen vücutlu abilerimizden gördüğümüz bir alışkanlık günde 10 yumurta/1 bütün tavuk tüketmektir. Ancak bu kadar protein almak kas kütlesinin artmasına bariz bir etki göstermemektedir. Aksine bu kadar yoğun protein karaciğer ve böbreğin yükünü arttırıp gereğinden fazla yorulmasına neden olacaktır. Aynı şeyi dengeli yeterli beslenen bir sporcunun protein tozu kullanmasıyla ilgili de söyleyebiliriz. Ek protein takviyesi enerji kısıtlaması olan bireylerde (vegan, vejetaryen, diyabetli, doktorunun belirttiği diyete uymak zorunda olan) kullanılan açığı kapatma uygulamasıdır. Her koşulda dediğimiz dengeli ve yeterli beslenmek yeterlidir mottosunu rehber edinseniz yeterlidir.
3-Sadece spor yaparak kilo verilmez
Elbet birilerinden duymuşsunuzdur; ne zamandır spor yapıyorum tartıda bir değişiklik yok. Olması gereken bu aslında. Beslenme düzenini değiştirmeden sadece fiziksel hareket yaparak kilo vermeniz oldukça zordur. Kilo kaybının en kısa mantığı vücudun temel harcadığı enerjiden fazlasını almadan yani enerji açığı oluşturarak fiziksel aktivite ile enerji kaybının desteklenmesidir. Bir diyetisyen kontrolünde değiştirilecek beslenme düzeni sayesinde yaptığınız egzersizin faydasını rahatlıkla göreceksinizdir.
4-2 ay yaptığınız vücut çalışması ömür boyu sürmez
Vücudumuz ne yazık ki bu konularda oldukça nankördür. Yoğun kardiyo ve fitness çalışmalarını bıraktığınız süreden 1 hafta sonra kas kütleniz azalmaya, gözle görülür kayıplar yaşamaya başlar. Ama sonuçta düzenli egzersizi ömür boyu yapmak ileri yetişkinlik ve yaşlılık dönemleriniz için oldukça önemlidir. Bu yüzden bıkmadan, hayat boyu devam edeceğiniz egzersizi bulmak sizin için daha iyi olacaktır.
5-Yorgunluk ile verim doğru orantılı değildir
Her konuda yanlış bilinen bir kalıptır bu. Üniversite sınavına hazırlanırken burnunuz kanarcasına çalışmak daha çok takdir edilir. Bir şeyi yaparken ne kadar çok kendimizi paralarsak o kadar iyi sonuç elde edeceğimize inanırız. Ancak doğru bu durumun tam tersidir yapılan araştırmalarda fiziksel aktivite esnasında aşırı yorulmak, vücudu kapasitesinden fazlasına zorlamak kalp yetmezliği ve ilerleyen yaşlarda kalp krizi riskini arttırmaktadır. Derin bir nefes alın ve sağlam adımlarla sakince spor yapın.
6-Ağırlık kaldırmak her şeyin çözümü değildir
Kilolu bir bireyseniz ve vücudunuza şekil vermek ve daha fit görünmek istiyorsanız kilo kaybı yaşamadan spor salonuna koşmak doğru bir adım olmayacaktır. Yaptığınız egzersizler kas kütlenizi yağ tabakanızın üstünden görünür bir hale getirecektir ama ilk bilgide de belirttiğimiz gibi kaslar yağa dönüşmeyecek bu yüzden görüntünüz incelmeyecektir. Bu yüzden önce bir uzman eşliğinde diyet listesi uygulayıp eş zamanlı egzersizlerinize dönmelisiniz.
7-Egzersiz sırasında su tüketmelisiniz
Annelerinizin çocukluktan beri direttiği terli terli su içme sözünü ne yazık ki haksız çıkaracağız. Çünkü yoğun fiziksel aktivite esnasında kaybettiğiniz suyu takviye etmelisiniz. Ancak sizi tıkamaması ve şişkinliğe yol açmaması için miktarını ayarlamalısınız. Her 15-20 dakikada yarım çay bardağı su yeterli olacaktır. Unutmayın amaç kana kana su içmek değil vücudu zinde tutmak.
Hazır yaz da gelmişken geçen yıldan içine girebildiğimiz tek şeyin terliklerimiz olduğu gerçeğini kabullenip bu bilgiler ışığında kendimizi hiç yoksa yürüyüş için sokaklara atalım.
Şu yazılar da ilgini çekebilir:
https://www.etkinkampus.com/ataturkun-her-turk-gencinin-okumasini-onerdigi-5-kitap/2021/06/12/
https://www.etkinkampus.com/9-adimda-saglikli-bir-iletisim-kurun/2021/06/10/
https://www.etkinkampus.com/yurt-disinda-staj-imkani-bulabileceginiz-5-site/2021/06/01/