fbpx

Ulusun Egemenliği: 23 Nisan

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır. O da millî egemenliktir. Yalnız bir makam vardır. O da milletin kalbi, vicdanı ve mevcudiyetidir.”

Mustafa Kemal ATATÜRK

Uluslar için önemli dönüm noktaları vardır. Kurtuluş savaşları, kuruluşları, bağımsızlıklarının ilanları… 23 Nisan da Türkler için bir bağımsızlık akdidir. Türkiye’de ulusal ilk bayram olan 23 Nisan, Atatürk’ün bağımsızlık ülküsünü Türk milletine ve ülkemizin geleceği olan çocuklara armağan ettiği ve dünyada eşi benzeri olmayan bir gündür.

Atatürk’ün çocuk sevgisi sadece Türk Dünyasını değil diğer milletleri de etkilemiştir. 23 Nisan’ın uluslararası arenada kutlanan bir bayram olması bunun en güzel göstergelerindendir. Çocukların okumasına, gelişmesine, istismar edilmemesine çok önem vermiştir. Geleceğin demokrasi ve cumhuriyet koruyucularının çocuklar olduğuna sıklıkla dikkat çekmiştir.  Atatürk çocuklara seslenirken kurduğu unutulmaz sözü sizlerle de paylaşmak isterim: Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz!

-Bütün umudum gençliktedir- sözü sadece şu anın gençliği için değil geleceğin gençleri olan çocuklara da aslında bir sesleniştir. Çocuklar ulusun egemenliğinde birer ışık kaynağıdır ve istikbalimizin en önemli unsurudur.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının tarihçesi 23 Nisan 1920 yılına dayanmaktadır. Atatürk, 23 Nisan 1920 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni açarak egemenliği Türk milletine vermiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik ve bağımsız bir devlet olmasının güvencelerinden biri olan meclisin açılışı ile bu tarih Türk halkının gönlüne ölümsüz bir tarih olarak kazınmıştır. Atatürk bu günü bir bayram olarak görmüştür. Böylece 23 Nisan ilk olarak 1921 yılında ulusal bir bayram olarak ilan edilmiştir ve 1922 yılında ilk kez kutlanmaya başlanmıştır. Kutlamalara çocukların neşesi damga vurmuştur. Himaye-i Eftal Cemiyeti kutlamalar sırasında çocuklar aracılığıyla rozet satmıştır. Bu cemiyet savaş döneminde çocuklar için çalışmalar yapan günümüzde Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğüdür. Atatürk bu cemiyete desteklerini göstermiştir. Gazetelerde bu duruma oldukça yer vermiş ve Himaye-i Eftal Günü olarak halkta ve gazetelerde yer almıştır. 1927- 1981 yılları arasında kanunda yer almadan kutlanmıştır. 1981 yılında ise 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı adıyla kanunlaştırılmıştır. Bu kanunun oluşumunda şüphesiz

Atatürk’ün çocuk sevgisinin çok büyük etkisi var. Bu bayramı sadece Türk çocuklarına değil dünya üzerindeki bütün milletlerin çocuklarına armağan etmesi bunun en güzel örneklerindendir. 23 Nisan 1972 yılından itibaren ise bu gün uluslararası bir statü kazanmıştır ve tüm dünyada kutlanmaya başlanmıştır. Bugünün çocukları; geleceğin gençleri olacak, gençleri geleceğin sanat ve zanaat sahipleri olmalı ve en önemlisi Atatürk’ün ışığında cumhuriyetin izinde olacaktır.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızın 104. Yılı kutlu olsun!

 

 

 

 

 

 

 

 

 


YAZAR:Duygu Yeldan
Karadeniz Teknik Üniversitesi Kamu Yönetimi 4. sınıf
Etkin Kampüs İİBF Blog Yöneticisi

Bu Yazıyı Paylaş
Yorum Yap