Yapay Zeka Nedir ve Hangi Alanlarda Kullanılır?
Yapay zeka, istenilen görevi ya da durumu insan zekasını taklit ederek ve bilgi birikimini yenileyerek ortaya koyan sistemdir. Bir başka deyişle doğal zekayı taklit eden sistem ya da makinelerdir de denilebilir.
Bu sistemler, algılama, öğrenme, çoğul kavramları bağlama, düşünme, fikir yürütme (belirtme), sorun çözme, iletişim kurma ve karar verme gibi yeteneklere sahip olmalıdır.
- Yapay Zekanın Tarihçesi
Alan Mathison Turing, yapay zeka kavramını çeşitli sorularla ortaya atıp 1943 yılında II. Dünya Savaşı sırasında geliştirdiği Nazilerin Enigma makinesinin şifre algoritmasını çözen ünlü matematikçilerdendir. Yapay zekanın doğuşu bu dönemde başlamıştır.
1952 yılında bilgisayar bilimcisi Arthur Samuel, dama oynayan bir bilgisayar programı geliştirmiş; bu program bağımsız olarak oyun oynamayı öğrenen ilk program olmuştur.
1956 yılında Dartmouth Konferansı, yapay zekanın bir alan olarak doğuşu kabul edilir. John McCarthy, Marvin Minsky, Nathaniel Rochester ve Claude Shannon tarafından düzenlenen konferans, sinir ağları ve akıllı davranışın otomasyonu ile ilgilenen araştırmacıları bir araya getirdi. “Yapay Zeka” terimi bu konferansta ortaya atıldı ve benimsendi.
1958 yılında John McCarthy, yapay zeka araştırmalarında popüler bir programlama dili olan Lispi geliştirdi.
- Yapay Zekanın Patladığı Yıllar : 1979-1987
1980’lerde yapay zekaya yönelik hızlı bir büyüme dönemi yaşandı ve bu dönem “Yapay zeka patlaması” olarak adlandırıldı. Bu dönemde, hükümetler araştırmalar için finansman sağladı. Derin öğrenme teknikleri ve uzman sistem kullanımı daha popüler hale geldi.
- Yapay Zeka Hangi Alanlarda Kullanılır?
Yapay zekanın kullanım alanları gün geçtikçe genişlemektedir. İş dünyasından sağlık sektörüne, otomotiv endüstrisinden kişisel asistanlara kadar pek çok alanda yapay zekâ uygulamaları bulunuyor. Bu kullanım alanları biraz daha özelleştirilirse;
- Bir hastalığın teşhisi konulacağı zaman yapılan tetkikler, raporlar, doktor incelemeleri gibi işlemler artık cihazlar sayesinde daha kısa ve hızlı bir sürede gerçekleşmektedir.
- İçerik üreticiliği yaparken özgün olmak çok önemlidir. Taklit etmemek, eldeki verilere uygun analizler ortaya çıkarmak oldukça güçtür. Yapay zeka teknolojileri sayesinde birçok farklı konu üzerine özgün yazılar oluşturulabilmektedir.
- Bir sosyal medya ya da geleneksel medya üzerinden reklam verileceği zaman bu reklamların etkilerini öğrenmek çok önemlidir. Reklam kaç kişiye ulaştı? Hangi aksiyonlar alındı? İnsanların reklam sayesinde marka bilinirliği arttı mı? gibi pek çok sorunun cevabına ihtiyaç duyulur. Yapay zeka teknolojisi, reklam üzerindeki verileri toplayarak bu soruların cevabını oluşturur. Hatta reklam verilmeden önce hafızasındaki verilerden bir otomatik medya stratejisi bile geliştirerek kullanıcıya daha avantajlı fırsatlar sunar.
- Yapay zeka teknolojisinin en çok kullanıldığı iş alanı şüphesiz askeri alandır. Savunma alanında insansız hava araçları, haberleşme, istihbarat ve çeşitli ulaşım konularında büyük avantaj sağlamaktadır.
Görsel 1.1
Yukarıdaki görsel (Görsel 1.1) yapay zeka ile oluşturulmuştur.
- KAYNAKÇA
- ChatGPTchatgpt.com
- Yapay Zeka Nedir? Hangi Alanlarda Kullanıılır? – TurkNet Blog
- yapay zeka hangi alanlarda kullanılır – Google’da Ara google.com.tr
- Yapay Zeka Kullanım Alanları ve Uygulamaları – OGGUSTOoggusto.com
- Yapay Zekanın Tarihi | Dünden Bugüne Yapay Zeka | Coderspace Blogcoderspace.io
Ede Rojin Delibaş
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
4. Sınıf Temsilcisi