Yeni Nesil Diş Hekimliği ve Estetik Uygulamalar
Günümüzdeki gelişen teknolojik gelişmeler, yaşam standartlarımızın gelişmesi, sosyal medyanın günlük yaşantımızın bir parçası olmasıyla birlikte estetik ve güzellik daha ön plana çıkmaya başladı, diş hekimliğinden beklentiler değişti. Gelişen teknolojiler ve yeni nesil malzemeler ile de uygulama yelpazemiz genişlemiş oldu.
Yeni nesil diş hekimliğinde ilk basamak hastayı tedavi etmek, çiğneme fonksiyonlarını ve ağız sağlığını geri kazandırmak olsa da tek başına yeterli olmuyor. Hastaların bilinç düzeylerinin değişimi ve beklentilerinin artmasıyla birlikte doğal diş dokuların mümkün olduğunca koruyarak hem fonksiyonel hem de estetik tedaviler uygulanıyor.
Diş dokularıyla kimyasal olarak birleşen yeni nesil dolgular sayesinde hastalar; konvansiyonel (geleneksel) yöntemlere göre daha kısa sürede, doğal diş dokularının mümkün olduğunca koruyarak optimum estetiğe kavuşmuş oluyorlar. Dijital diş hekimliğinin gelişmesiyle birçok işlem artık bilgisayar desteğiyle yapılmaktadır. Kamera ile alınan ölçüler hem daha detaylı hem daha hızlı alınmaktadır. Tasarımlar aynı gün içinde dijital yöntemlerle yapılıp hastanın tedavisi çok hızlı ve konforlu bir şekilde protez tedavisi tamamlanmaktadır. Uygun vakalarda bilgisayar üzerinde modelleme yapılarak hazırlanan plaklar sayesinde tel takmadan diş çarpışıklıkları rahatlıkla tedavi edilmesi mümkündür. Yine alınan dijital ölçüler sayesinde hızlı bir şekilde ve dişle anatomik olarak bütünleşen dolgu ve kaplamalar yapmak mümkündür. İşlemleri bilgisayar üzerinden tamamlamak hata payını oldukça azalmış durumdadır.
Artık diş hekimleri hastaları sadece tedavi etmekle kalmıyor hastanın kişisel beklentilerini, estetik kaygılarını, psikolojisini ve fiziksel özelliklerini de göz önüne alarak en güzel gülüşü tasarlamaktadır. Bunun içinde çeşitli estetik uygulamalar yapılmaktadır. Gelin hep birlikte inceleyelim:
Gülüş Estetiği:
Hastanın estetik beklentileri ve ihtiyaçları göz önüne alınarak kişiye özel fonksiyon, estetik ve doğallığı birleştirerek en güzel gülüş planlanmaktadır. Güzel bir gülüş özgüveni de önemli ölçüde artırmaktadır. Multidisipliner bir uygulamadır. Hastanın ihtiyacına göre işlemler belirlenmektedir.
Diş Eti Estetiği (Gingivektomi):
Diş etinde oluşan asimetrik bozukluklar, çekilmeler, diş etlerinin farklı renkleri ,yoğun olması ve dişi kapatması gibi sorunlarının lokal anestezi altında lazerle tedavi edilmesidir.
Diş beyazlatma (Bleaching):
Bembeyaz dişler herkesin hayalidir. Kimi zaman genetik kimi zaman ise alışkanlıklar sebebiyle dişlerde sararma görülebilir. Hekim kontrolünde uygun jel kullanımı ile gerçekleşen uygulamalar ile kısa sürede hastanın tatmin ve mutluluğu sağlanabilmektedir.
Full Estetik Porselen Kronlar:
Hem gülüş estetiği olarak hem madde kaybı ve çürüklerinin olduğu durumlarda tedavi seçeneğini olarak ön plana çıkan porselen kuronlar; diş fonksiyonlarını iyileştiren diş minesini taklit eden kristalleri yapıları ile ışık geçirgenliği çok yüksek olan dişlerin görünümünü iyileştiren estetik uygulamalardan biridir.
İmplant:
Dental implantlar, diş kaybının olduğu bölgelerde çene kemiği içerisine yerleştiren diş köküne taklit eden titanyum vidalardır. Bu vidaların üzerine yerleştiren kron, köprü gibi hastaya uygun diş protezi ile eksik dişin yeri doldurularak estetiği ve fonksiyonel tedavi sağlanmış olur.
Kompozit Bonding Uygulamalar:
Dişlerin şekillendirilmesi veya estetik kaygıların giderilmesi amacıyla diş yüzeyinden doku kaldırılmadan kişinin kendi diş renginde kompozit materyalden yararlanırak uygulanır. Hızlı ve ekonomik bir yöntemdir. Gülüş estetiğinde kullanılan uygulamalar arasındadır.
Porselen Lamina:
Dişlerdeki deforme olma durumuna göre kişiye özel hazırlanan diş minesinde minimal oranda aşındırma yapılarak dişlerin ön yüzeyine yapıştırılan doğal diş dokusunu taklit eden porselen restorasyon türüdür. Sık kullanılan estetik uygulamalar arasındadır.
Inley/Onley Dolgu:
Dişlerin doku kaybının çok olduğu durumlarda alternatif restoratif tedavi yöntemidir. Kişiye özel laboratuvar ortamında veya dijital ortamda hazırlanır. Anatomik olarak diş yapısıyla çok iyi uyum sağlar. Hem diş formunu geri kazandırır hem de estetik bir görünüm sunar.
Lazer:
Gelişen teknolojilerle birlikte lazer de diş hekimliğinde kullanılan yöntemler arasında yerini almıştır. Lazerin endikasyonlarına göre geniş bir kullanım alanı mevcuttur. Diş eti dokusunun şekillendirmesi amacıyla kanama olmaması ve hızlı doku iyileşmesi olması sebebiyle tercih edilmektedir. Diş Eti dokusunda meydana gelen pigmentasyon varlığının giderilmesinde klasik yöntemlerle göre daha efektif ve konforludur. İyileşme periyodu da daha hızlı olduğu için sıklıkla tercih edilme sebeplerinden biridir.
Dijital diş hekimliğinde ki bu gelişmeler sayesinde hastalara çok daha kaliteli ve konforlu bir hizmet sunulmuş olmaktadır. Bu sayede hastalar klinikten daha tatmin olmuş ve mutlu ayrılmaktadır.
EtkinKampüs, üniversite öğrencilerine yönelik düzenlediği etkinliklerle sadece akademik değil, aynı zamanda mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sağlıyor. Etkin Kampüs’ün öğrencilere sunduğu fırsatlar, onların alanlarındaki potansiyelini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı oluyor.
Kampüs temsilciliği hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayın.
Tüm etkinliklere ulaşmak için tıklayın.
YAZAR:
Sümeyye Nur Ateş
Sakarya Üniversitesi Diş Hekimliği 3. Sınıf