fbpx

Yurtdışında Eczacılık Eğitimi

 

Yurtdışında Eczacılık Eğitimi

Merhaba değerli okuyucum! Eczacılık, sağlık sektörünün temel taşlarından biri olup, dünyanın dört bir yanında farklı kültürler, uygulamalar ve gelişmelerle şekillenmektedir.Bu blog, yurtdışında eczacılık alanında ilginç trendleri, mesleki fırsatları, eğitim olanaklarını ve daha fazlasını keşfetmeniz için rehberiniz olacak.

  • Eczacılık Okumak için En İyi Ülkeler

Son yıllarda Macaristan, Çekya, Polonya, Ukrayna ve İspanya eczacılık okumak için öğrencilerin en çok tercih ettiği ülkeler.

ÜLKE ÜNİVERSİTE BÖLÜM YILLIK EĞİTİM MALİYETİ
Macaristan Pecs Üniversitesi Eczacılık 9.900 USD
Macaristan Szeged Üniversitesi Eczacılık 12.540 Euro
Çekya Charles Üniversitesi Eczacılık 7.600 Euro
Ukrayna Odessa Beşeri Bilimler Üniversitesi Eczacılık      3.000 USD
Ukrayna Güney Ukrayna Pedagoji Üniversitesi Eczacılık 4.000 USD
İspanya UCAM Eczacılık 8.900 Euro
Rusya Kazan Devlet TIP Akademisi Eczacılık 3.200 USD

 

  1. Yurtdışında Eczacılık Eğitimi için Burs Fırsatları

Burs başvuru süreci kariyer hedefleri, not ortalamaları , referans, özgemiş ve deneyimlere dayanmakla beraber bunun yanında bursun dağıtılacağı kişi sayısı, miktarı, başvuru yapan insanların niteliği de öenmli bir etken. Kişisel gelişime destek olan bu programlarda göz edilecek en önemli hususlardan biri de dosyaları istenilen şekillerde doğru bir şekilde hazırlamak ve burs komitesine sunmak. Belli başlı burslardan bahsedecek olursak:

1-Avrupa Birliği Jean Monnet Bursu: AB müktesebatında yer alan konularda yüksek lisans ve akademik çalışmalar için süresi maksimum 12 ay kadar verilmekte. 

2-British Council GREAT Yüksek Öğrenim Burs Programı Türkiye: Burs programına iştirak eden üniversiteler arasında Warwick, Swansea, Coventry, Bristol ve Loughborough gibi akademik başarısı yüksek kurumlar bulunmaktadır.Burs programı şartları her üniversite için farklılık göstermektedir.

3-Chevening Burs Programı: Bursiyerlere Birleşik Krallık’taki üniversitelerde bir yıl süreyle yüksek lisans eğitimi fırsatı sunulmaktadır. Bu fırsat, üniversite ücreti, yaşam masrafları ve vize ücreti gibi temel harcamaları içermektedir ve bu masraflar burs tarafından karşılanmaktadır.

4-Milli Eğitim Bakanlığı YLSY Bursu: Milli Eğitim Bakanlığı, her yıl Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yurtdışında yüksek lisans ve doktora eğitimi alarak kamu kurumlarının ihtiyaçlarına nitelikli insan gücü yetiştirmeyi hedeflemektedir. Burs başvuru şartları şunlardır: 1988 yılı veya sonrasında doğmuş olmak, lisans mezunu olmak ve not ortalaması 2.5/4.00 olmak, ALES sınavında en az 70 puan almak ve mülakat sınavını geçmek. Bursiyerler, yurtdışındaki eğitimlerini tamamladıktan sonra seçtikleri devlet kurumunda belirli bir süre çalışma yükümlülüğüne sahiptirler.

5-Türk Eğitim Vakfı (TEV): Yüksek lisans burs başvuru şartları: T.C vatandaşı olmak, 30 yaşından büyük olmamak ve başvuran öğrencinin lisans not ortalamasının asgari 3.00/4.00 veya 75/100 olmasıdır.

 

  1. Yurtdışında Eczacılık Eğitimi için Başvuru Süreci

Yurtdışında eczacılık eğitimi almayı planlayan adaylardan lise eğitimi sırasında biyoloji ve kimya dersleri almış olmaları beklenir. Bazı ülkelerde eczacılık programları için fizik veya matematik bilgisine de ihtiyaç duyulabilir. Dil yeterliliği konusunda sıkıntı yaşayan ve biyoloji ve kimya gibi temel derslerde destek ihtiyacı olan adaylar, yurtdışındaki eczacılık üniversitelerinin sunduğu bir veya iki dönemlik hazırlık eğitimlerine katılabilirler. Yurtdışında eczacılık eğitimi almak isteyenler, giriş sınavlarına başvurmadan önce üniversitelerden koşullu kabul almak zorundadır. Bu kabul olmadan giriş sınavlarına katılamazlar.

  1. Yurtdışında Eczacılık Stajı Deneyimi

Erasmus staj yeri bulmak:

-Erasmus stajı her üniveristede farklı işlediği için ilk adım olarak okulunuzun AB ofisi Erasmus koordinatörlerinden bilgi alın.

-Nerelerde staj yapabileceğini tespit et.

-Staj yapmak istediğiniz ülkeyi seçin.

-Cv ve motivasyon mektubu hazırlayın. Europass formatında olması zorunlu değil çok az bir firma sizden bunu talep edebilir.

– İş arayışınız sırasında, işyerlerine doğrudan e-posta göndermek yerine öncelikle web sitelerinde “kariyer” veya “iş fırsatları” gibi bölümleri kontrol edin. Bu bölümlerde bulunan e-posta adreslerine başvuruda bulunun.

Daha profesyonel firmalarda iş başvuruları için kayıt olup, açılan staj pozisyonlarına başvuruda bulunmak iyi bir yaklaşım olabilir. Eğer “kariyer” bölümü bulunmuyorsa, “iletişim” veya “iletişim bilgileri” bölümündeki e-posta adresine başvurun ve ayrıca, “manager partner” gibi önemli pozisyonlara e-posta göndermekten çekinmeyin. Önemli olan, e-postanızın doğru kişiye ve bölüme ulaşmasıdır.

Eğitim almak için okullarda staj yapmayı düşünüyorsanız, ilgili fakültenin Erasmus koordinatörünün e-posta adresini bulmak için okulun web sitesini ziyaret edin. Aynı zamanda okulun iletişim bilgileri bölümündeki e-posta adresine başvuruda bulunabilirsiniz. Ayrıca, “uluslararası ofis” bölümünde yer alan “erasmus öğrenci koordinatörü” gibi kişilere de e-posta atabilirsiniz. Bu kişiler size hızlı bir dönüş yapacak ve hangi adrese e-posta göndermeniz gerektiği konusunda size yardımcı olacaktır. Bazı okulların web siteleri İngilizceye çevrildiğinde, bahsettiğiniz bağlantılara ulaşmak zor olabilir. Bu nedenle, Erasmus koordinatörlerinin iletişim bilgilerini bulamadığınızda, okulun kendi dilindeki web sitesinde gezinerek e-posta adreslerini bulmaya çalışmak daha verimli olabilir.

-Linkedln hesabı açın, böylelikle hem daha profosyonel bir şekilde profiliniz görüntülenecektir hem de daha fazla staj başvurusu bulabileceksiniz.

– Her üniversitenin Erasmus staj başvuru süreci farklı olabilir. Bazı üniversiteler önce dil sınavına alır ve bu sınavı geçerseniz Erasmus staj yeri arama aşamasına geçebilirsiniz. Diğer üniversiteler ise staj yerinden aldığınız kabul mektubu ile Erasmus staj başvurusunu kabul ederler, ardından İngilizce sınavına girmeniz gerekebilir. Bu nedenle, öncelikle kendi üniversitenizin AB ofisinden bu süreç hakkında bilgi almanız önemlidir. Ayrıca, staj yerinizi bulmak konusunda zorluk yaşayabileceğiniz durumları göz önünde bulundurmalısınız, özellikle bölümünüz staj yeri bulma konusunda avantajlı değilse.

Erasmus staj başvurularına tahmini olarak 5 ay önce başlamanız faydalı olabilir

-Mail attığınız yerleri ve size dönüş yapıp yapmadığını not alın.

-Size olumlu dönüş yapan firmalardan skype görüşmesi isteyin böylelikle hem daha kendinden emin bir profil çizeceksiniz hem de para isteyip önden para isteyen sahte firmaları elemis olacaksınız.

-Sabırlı olun.

  1. Eczacılıkta Yurtdışı Kariyer Fırsatları

Eczacılık alanında yurtdışında kariyer fırsatları oldukça çeşitli olabilir. Kısaca

-İlaç şirketlerinde üretim,pazarlama, araştırma ve geliştiemede rol alınabilir.

-Akademik kariyer yapabilirsiniz

-Klinik araştırmalarda rol alabilirsiniz.

– Tedavi protokolleri ve hastaların ilaç tedavileri konusunda sağlık uzmanlığı sağlayabilirsiniz.

– İlaç güvenliği ve farmakovijilans konularında uzmanlaşarak ilaçların güvenli kullanımını denetleyebilirsiniz.

–  Birçok uluslararası sağlık kuruluşu, sağlık politikaları ve ilaç erişimi konularında çalışan uzmanlara ihtiyaç duyar. Yurtdışında eczacılar için farklı kariyer fırsatları sunar.

– WHO gibi uluslararası sağlık organizasyonları, eczacıları küresel sağlık sorunlarına yönelik çalışmalarda istihdam etmektedir.

– Bazı ülkelerde sağlık turizmi sektörü büyümekte ve bu alanda çalışmak isteyen eczacılara iş fırsatları sunmaktadır.

 

  1. Farklı Ülkelerde Eczacılık Lisansı: Karşılaştırmalı Bir Bakış

İtalya:

İtalya’da eczacılık eğitimi, lisans ve yüksek lisansın birleştiği tek döngü (single-cycle) program olarak sunulur ve 5 yıl sürer. Bu eğitim, eczacıların klinik patolojilerden tıbbi teşhislere, tıbbi cihazlardan kozmetiklere, gıda takviyelerinden yeni tıbbi ürünlerin etkilerine kadar geniş bir yelpazede yer alan eczacılık, endüstriyel eczacılık ve biyoteknoloji alanlarına entegre olmalarını hedefler. Genç eczacıların bu gelişen alanlarla nasıl başa çıkacaklarını araştırmaları ve gereksinimleri doğru bir şekilde yorumlamaları teşvik edilir.

Ayrıca, birçok genç eczacı, uluslararası firmalarda çalışma hedeflerine sahiptir, özellikle “National Regulatory Authorities (NRAs) and National Control Laboratories (NCLs)” olarak adlandırılan kuruluşlarda. Bu kişilerin görevi, aşı gibi ilaç ve biyolojik ürünlerin kalite ve güvenlik kriterlerini incelemek ve uluslararası standartları karşılayıp karşılamadığını kontrol etmekten oluşur.

 Eczacılık Bölümü giriş şartları bunlardır:

  • Lisa diplomasına sahip olmak
  • B2 düzeyinde dil yeterlilik belgesi
  • TOLC-F Sınavı’ndan yeterli puan alma
  • Mezuniyet sonrasında mavi diploma elde edeceksiniz. Bu mavi diploma, eczacılık alanında Türkiye dahil tüm dünya ülkelerinde mesleki veya akademik kariyerinizi sürdürmenize olanak tanır. İtalya’da 5 yıl süren eczacılık eğitimi sırasında, global eczacılık konularında kapsamlı bir müfredatla donatılırsınız.
  • Mavi diploma aldıktan sonra İtalyancanızı geliştirerek, İtalya’da klinik araştırmalarda, ilaç üretim firmalarında, eczanelerde, sağlık kuruluşlarında veya hastanelerde görev alabilirsiniz. İtalya genelinde uzman bir ecza bilimcinin ortalama maaşı 5.000 Euro olarak kabul edilebilir.

 

İngiltere:

 

İngiltere’de eczacılık eğitimi genellikle 4 yıl sürmektedir. Mezun olduktan sonra bir eczacının yönelebileceği üç alan vardır. Bunlar; Eczacı (Pharmacist), Eczacı Asistanı (Pharmacy Assistant), Eczacı Teknisyeni (Pharmacy Technician) alanlarıdır. İngiltere’de eczacılık eğitimi almak isterseniz, başvuru şartları arasında IB sınavından en az 34 puan almanız gerekmektedir ve IELTS sınavında ise genel olarak 6.5 puan almış olmanız gerekmektedir. İngiltere’de eczacılık sektöründe çalışan bir kişinin yıllık ortalama maaşı yaklaşık £18,500 civarındadır.

 

Polonya:

 

Polonya’da eğitim almak için önceden Türkiye’de herhangi bir sınava girmenize gerek yoktur. Polonya’da eczacılık eğitimi 6 yıl sürer ve bu eğitim İngilizce dilinde verilir. Özellikle Poznan Üniversitesi’nde sunulan eczacılık eğitimi “Master of Pharmacy” olarak adlandırılır ve lise mezunu öğrencilere lisans ve yüksek lisans seviyesinde kapsamlı bir eğitim sunar. 

 

Çekya:

 

Çekya’da İngilizce dilinde eğitim veren tek üniversite, YÖK Denkliği tarafından tanınan ve ülkenin en köklü ve en prestijli üniversitelerinden biri olan Charles University’dir. Eczacılık eğitimi Charles University’de sunulur ve bu program 5 yıl sürmektedir. Çekya’da eczacılık eğitimi almak isteyenler için yıllık okul ücreti yaklaşık 6800 EUR civarındadır.

 

Kanada:

 

Kanada’daki eczacılık eğitimi sunan okullara giriş koşulları farklılık gösterir, ancak yüksek not ortalaması ve başarılı bir IELTS sınav sonucu gereklidir. Ayrıca, birçok okulun Pharmacy College Admission Test (PCAT) olarak adlandırılan sınavı geçme şartı bulunmaktadır. Kanada’da eczacılık eğitimi alarak mezun olan eczacılar, yıllık olarak yaklaşık CAD$80,000 kazanmaktadır. Eczacılık eğitim ücretleri ise dönemlik olarak yaklaşık CAD$19,000 civarındadır.

 

Fransa& Belçika

 

Türkiye, Fransa ve Belçika diplomalarını tanımıyor. Denklik olması için bir kez daha yazılı ve sözlü sınavlara girmelisiniz. Belçika’da 3 sene lisans, 2 sene yüksek lisans. Fransa’daki tıp eğitiminde ise 3 aşamalı. İlk aşamasını PACES adı verilen bir yıllık bir eğitim sistemi oluşturmakta.  Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Kineziterapi, Ebelik bölümü öğrencileri ise puanlarına göre eğitim almaktadır. İkinci aşama lisans, üçüncü aşama da yüksek lisans olmaktadır. Fransa’da yüksek lisans için her gün fakülteye gidilmiyor, insanlar hem çalışıyor hem yüksek lisans yapıyor. Türkiye’de her gün gitmek zorundasınız, bütün gün okuldasınız. Türkiye’deki bir eczacının Fransa’da denklik alıp eczane açabilmesi için Fransa’da yüksek lisans beklenir. Krediye göre bazı derslere girilmesi istenebilir. Fransızca dil yeterliliği ve staj beklenir. Mezun olduktan sonra Türkiye’deki gibi yardımcı eczacılık kavramıyla karşılaşmıyoruz direct eczacı olarak mezun olunuyor. Her eczanede ikinci bir eczacı bulunmak zorunda, baş eczacı geç geldiği durumlarda bile ikinci eczacı eczanede bulunmak zorunda, denetim sıkı ve Türkiye’deki gibi kalfa ve teknisyenlere bırakılmıyor. Eczane açmak da zorlaşmış durumda. 3500 kişiye bir eczane açılıyor ve aralarında en az 1km olma şartı var. Vergiler de çok yüksek. Fransa ve Türkiye’deki sorunlar hemen hemen aynı. Kanada eczacılıkta daha iyi konumda, Fransa Kanada’tı örnek almaya çalışıyor.

 

Bulgaristan:

 

Bulgaristan’da eczacılık eğitimi İngilizce dilinde verilir ve 5 yıllık tam zamanlı bir yüksek lisans programı olarak sunulur. Bu eğitime başvurmak için Türkiye’deki üniversite sınavını kazanmış olma zorunluluğu yoktur, ancak Bulgaristan’daki eczacılık fakültelerine başvuran adaylardan lise kimya ve biyoloji derslerinin not ortalamasının en az %62,00 olması beklenir. Aksi takdirde başvurular kabul edilmez. Ayrıca, Bulgaristan’da eczacılık eğitimine başlayabilmek için İngilizce, kimya ve biyoloji içeriğine sahip bir sınavı başarıyla geçmek gerekmektedir. Öğrenciler, dokuz dönemlik eğitim süreci boyunca bir dönem boyunca eczanelerde staj yaparlar. Bulgaristan’da eczacılık okuyan öğrenciler, yüksek lisans derecesi ile mezun olurlar ve bu, çoğu yurtdışındaki eczacılık fakültelerinde uygulanan bir yöntemdir. Ayrıca, Avrupa Diploma Eki olarak bilinen “mavi diploma”yı veren Bulgaristan eczacılık fakülteleri, Avrupa Üniversiteler Birliği üyeleridir.

 

  1. 2023 Yılı İçin Eczacılık Okumak İçin Yurtdışında Yaşam Maliyetleri 

 

  Özel Üniversite (USD-Yıllık) Devlet Üniversitesi (USD-Yıllık) Yaşam Maliyeti (USD-Yıllık) Yıllık Toplam Lisans Eğitim Süresi Lisans Eğitimi Toplam 

Maliyet

Amerika 15 bin – 50 bin 6 bin – 15 bin 9 bin – 30 bin 15 bin – 80 bin 4 60 bin – 320 bin
İngiltere 14 bin – 40 bin 8 bin – 22 bin 9 bin – 25 bin 17 bin – 65 bin 3 51 bin – 195 bin
Almanya 10 bin – 20 bin 1.000 – 5 bin 7 bin – 20 bin 8 bin – 40 bin 4 32 bin – 160 bin
Fransa 9 bin – 30 bin 800 – 3 bin 8 bin – 25 bin 8.800 – 55 bin 4 35.200 – 220 bin
İtalya 8 bin – 20 bin 800 – 2000 7 bin – 17 bin 7.800 – 37 bin 4 31.200 – 148 bin
İsveç Yok 5 bin – 10 bin 7 bin – 15 bin 12 bin – 25 bin 3 36 bin – 75 bin
Kanada 10 bin – 30 bin 8 bin – 20 bin 9 bin – 15 bin 17 bin – 45 bin 4 68 bin – 180 bin
Avustralya 15 bin – 25 bin 10 bin – 20 bin 8 bin – 15 bin 18 bin – 40 bin 3 54 bin – 120 bin
Rusya Yok 1.500 – 4 bin 5 bin – 10 bin 5.500 – 14 bin 4 22 bin – 56 bin
Çin 8 bin – 15 bin 1.000 – 4 bin 5 bin – 7 bin 6 bin – 22 bin 4 24 bin – 88 bin
Macaristan 7 bin – 20 bin 5 bin – 20 bin 6 bin – 12 bin 11 bin – 32 bin 4 44 bin – 128 bin
Ukrayna Yok 2.500 – 6 bin 7 bin – 10 bin 9.500 – 16 bin 4 38 bin – 64 bin
İsviçre 15 bin – 35 bin 1.000 – 10 bin 10 bin – 30 bin 11 bin – 65 bin 3-4 33 bin – 260 bin

 

  Yüksek Lisans Eğitim Süresi Toplam Maliyet
Amerika 2 30 bin – 120 bin
İngiltere 1 23 bin – 50 bin
Almanya 1-2 8 bin – 80 bin
Fransa 1-2 8.800 – 110 bin
İtalya 1-2 7.000 – 84 bin
İsveç 1-2 12 bin – 24 bin
Kanada 1-2 17 bin – 40 bin
Avustralya 1-2 15 bin – 40 bin
Rusya 1-2 7 bin – 14 bin
Çin 1-2 24 bin – 44 bin
Macaristan 1-2 11 bin – 32 bin
Ukrayna 1-2 10 bin – 30 bin
İsviçre 1-2 22 bin – 50 bin

EtkinKampüs, üniversite öğrencilerine yönelik düzenlediği etkinliklerle sadece akademik değil, aynı zamanda mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sağlıyor. Etkin Kampüs’ün öğrencilere sunduğu  fırsatlar, onların alanlarındaki potansiyelini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı oluyor.
Kampüs temsilciliği hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayın.

Tüm etkinliklere ulaşmak için tıklayın.
Yazı konumuzun da içerisinde yer aldığı Eczacılık Zirvesi için tıklayın.


YAZAR:
Deniz Gürdil
Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 4.sınıf
Linkedln


Kaynakça:

https://www.elt.com.tr/universite/eczacilik#:~:text=Yurtd%C4%B1%C5%9F%C4%B1nda%20Eczac%C4%B1l%C4%B1k%20e%C4%9Fitimi%20i%C3%A7in%20TIP,en%20%C3%A7ok%20ra%C4%9Fbet%20etti%C4%9Fi%20programlardand%C4%B1r.

https://edcon.com.tr/yurtdisinda-burslu-egitim/

https://www.sofiauni.com/post/yurtdisinda-eczacilik-egitimi

https://pavaedu.com/italyada-eczacilik-okumak/

https://blog.farmazon.com.tr/yurt-disinda-eczacilik-fransa/

https://www.egitimal.com/blog/yurtdisinda-eczacilik-egitimi-icin-4-ulke

https://ieft.com.tr/i/programlar/yurtdisi_egitim_ucretleri

https://pharmacy.uconn.edu/100-careers-in-pharmacy/

https://edumag.net/10-asamada-erasmus-staj-yeri-nasil-bulunur/

Bu Yazıyı Paylaş
Yorum Yap