Hemşireler sağlık ekibinin önemli bir zincirini oluşturur. Yurtdışında da hemşire olarak çalışabilmektedirler. Peki yurtdışında hemşire olabilmek için hangi şartları sağlamak gerekli?
Yurtdışında hemşire olarak çalışabilmek için neler yapılmalıdır?
Yurtdışında hemşire olarak çalışabilmek için bazı koşulları yerine getirmeniz beklenmektedir. Kişiler bu koşulları yerine getirdiği zaman yurtdışında hemşire olarak çalışabilmektedirler. Örneğin Amerika’da hemşire olabilmek için öncelikle üniversitelerin ilgili lisans bölümlerinde mezun olmalıdırlar ve meslekte en az 2 yıllık bir tecrübeye sahip olmalıdırlar. Bu şartı yerine getirdikten sonra adayların İngilizcelerinin de çok iyi olması beklenmektedir. Bununla birlikte bu kişilerin denklik alma şartları bulunmaktadır. Ancak denklik alındıktan sonra başvurdukları ülkede çalışmaya gidebilirler. Mesleki yeterlilik ve dil öğrenme koşulu yerine getirdikten sonra kişiler Amerika’da hemşire olmak için ilgili yerlere başvurularını gönderebilirler.
Başvuru süreci için; öncelikle Greencard’a başvuru yapılır. Eğer Greencard çıkarsa kişi Amerika’da hemşire olarak çalışmak için gerekli hazırlıkları yerine getirmeye başlayabilir. Greencard başvurusu yapabilmeniz için pasaportunuzun olması gerekmektedir. Daha sonra İngilizce bilmeniz ve meslekte en az 2 yıllık bir tecrübeye sahip olmanız şartını sağladığınızda yurtdışında hemşire olmak için başvuru yapabilirsiniz.
ABD’de sağlık sektöründe çalışmakla ilgili birkaç ayrıntı:
- Burada iş ile ilgili her şeyi kendiniz satın alıyorsunuz. Formalar, ayakkabılar. Formalar genellikle pahalı olabilmekte.
- Hastaneler çalışanlara yemek vermiyor. Herkes yemeğini ya evden getiriyor ya da kafeteryadan satın alıyor. Evden getirmeniz sizin için daha ucuza gelecektir.
- Soyunma odası diye bir kavram maalesef ki yok. Herkes işe formaları ile gidip geliyor. Hatta markete, restorana da bu şekilde gidiyorlar. Otobüslere biniyorlar. Başlangıçta bu durum çok tuhaf gelse de zamanla uyum sağlayacaksınızdır.
- Maaşlar 2 haftada bir ödenebilmekte.
Yurtdışında hemşire olarak çalışmak için;
Gidilecek ülkenin belirlenmesi
Kişiler yurtdışında hemşire olabilmek için öncelikle gideceği ülkeyi belirlemelidir.Hangi ülkeye gideceğinizi belirledikten sonra gitmek istediğiniz ülkenin hemşire olarak çalışmak isteyenlerden istediği koşulları yerine getirmeniz gerekmektedir. En çok tercih edilen ülkelerin başında ise Amerika ve Kanada gelmektedir. Bu ülkeler sağlık çalışanlarına sunduğu çalışma koşulları ve yüksek maaşlar ile sağlık alanında çalışanlar için tercihlerde ilk sırada. Yurtdışında hemşire olmak için her ülke farklı koşullar aramaktadır.
Örneğin Amerika’da hemşire olabilmek için öncelikle Greencard başvurusu yapmalı veya bir referans aracılığı ile çalışma başvurusu yapmalısınız. Referans aracılığı ile başvuru yapma süreci uzun sürdüğünden kişiler genellikle Greencard ile başvuru yaparak Amerika’ya gitmeyi tercih etmektedirler.
Üniversite denkliği
Çalışmaya gideceğiniz ülkenin, sizin mezun olduğunuz üniversite ile denklik sağlaması gerekiyor. Denklik sağlandığı taktirde üniversitenize giderek denklik belgesi alabilirsiniz. Daha sonra gitmek istediğiniz ülkenin dilini belirli bir seviyede öğrenerek dil sınavından geçerli bir not almalısınız. Notunuzu da aldıktan sonra artık resmi makamlara başvuru yapabilirsiniz. Başvurunuz kabul edildikten sonra bir mesleki yeterlilik sınavına girersiniz. Eğer bu sınavdan da geçerli bir not alırsanız artık gideceğiniz ülkenin hastanelerinde çalışmak için başvuru yapabilirsiniz.
Amerika’da hemşire maaşları ne kadar?
Amerika’da hemşire olan biri aylık ortalama 6 bin dolar maaş almaktadır. Bu da hemşire olan kişiler için büyük bir avantaj. Bu yüzden Amerika hemşire olanlar için tercih edilen bir ülkedir. Bunun dışında yurtdışında hemşirelerin çalışma şartları eyaletten eyalete değişiklik göstermektedir. Amerika’da hemşire maaşları yıllık ortalama 72 bin TL civarındadır. Bu sayılara bakıldığında Amerika’da hemşire olarak çok rahat şekilde yaşayabilirsiniz.
Hemşirelik Kampını incelediniz mi ?
4 Gece 5 Gün Eğitim ve Eğlencenin bir arada olan kamp 18-22 Temmuz’da İzmir Foça’da
Özellikle geçtiğimiz yılda ve hala Covid sürecinde gecesini gündüzüne katan ve desteklerini esirgemeyen bütün hemşirelerimize Etkin Kampüs ailesi olarak sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Şu yazılar da ilgini çekebilir:
https://www.etkinkampus.com/hemsire-oldugunda-bilmen-gereken-20-sey/2021/08/03/
https://www.etkinkampus.com/bir-hemsire-cikmazi-atanmak-mi-ozelde-calismak-mi/2021/08/01/
https://www.etkinkampus.com/summer-meetup21de-neler-yaptik/2021/07/22/